E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2235
Lasīšanai: 3 minūtes

Apcietinājumu tiesa ieskaita soda laikā

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. aprīlī, 2013
Agnese

Labdien! Mans brālis tika sodīts pēc Krimināllikuma 176.p. un viņam tika piespriesti 8gadi. 2010.gadā viņš tika atbrīvots priekšlaicīgi pirms termina, nenosēžot 1gadu un 3mēn. Pēc laika probācijas uzraudzības laikā viņš pastrādāja jaunu noziegumu. Visu šo laiku 1,5 gadu viņam tika noteikts drošības līdzeklis arests, bet šā gada janvārī arests tika noņemts un noteikts nosēdēt iepriekšējo 1 gadu 3 mēn. Tagad pēc 1.aprīļa izmaiņām viņam atnāca no tiesas spriedums, ka iepriekšējie 8 gadi viņam tiek mainīti uz 5 gadiem un tiesa viņam atkal noteica drošības līdzekli arestu.
Jautājums: vai šie 1,5 gadi tiks ieskaitīti jaunajā termiņā? Un kā ar to, ka viņš iepriekš ir nosēdējis vairāk kā tos 5 gadus? Vai ja tiesa notiks tagad vasarā, viņam par šo jauno noziegumu pēc KL 253.1.panta termiņš būs sākot no 5 gadiem, pēc jaunā likuma? Cik ilgi var noteikt arestu? Liels paldies par atbildi!

A
atbild:
08. maijā, 2013
Zvērinātu advokātu birojs "Rode un Partneri"
Jānis Rozenbergs, zvērināts advokāts

Jāatzīst, ka uzdotais jautājums nav līdz galam skaidrs un atbildi uz to varētu sniegt pēc iepazīšanās ar dokumentiem. Cik saprotams, tad jautājuma uzdevēja brālim ir tikusi piemērota nosacīta pirmstermiņa atbrīvošana no soda un probācijas uzraudzības laikā viņš ir izdarījis jaunu noziedzīgu nodarījumu, par ko ir uzsākts jauns kriminālprocess, kura ietvaros viņam tika piemērots apcietinājums.

Par turpmāko notikumu gaitu nav saprotams, ko nozīmē "arests tika noņemts un noteikts nosēdēt iepriekšējo 1 gadu un 3 mēnešus". Tāpat nav saprotams, kādā procesā tiesa "atkal noteica drošības līdzekli arestu" (visticamāk, domāts drošības līdzeklis - apcietinājums). 

Bet, vispārīgi atbildot uz uzdotajiem jautājumiem, var norādīt, ka 

1) jebkurā gadījumā apcietinājumu tiesa ieskaita soda laikā, vienu apcietinājuma dienu rēķinot kā vienu brīvības atņemšanas dienu (Krimināllikuma 52.panta 4.daļa);

2) izskatot „jauno” krimināllietu pēc šī gada 1.aprīļa, tiesai, nosakot sodu par Krimināllikuma 253.1.pantā paredzēto noziedzīgo nodarījumu, ir jāņem vērā tās sankcijas, kādas šajā likuma normā paredzētas kopš 1.aprīļa. Bet, tā kā šim pantam ir trīs daļas, tad no uzdotā jautājuma nav konstatējams, pēc kuras šī panta daļas personai celta apsūdzība, līdz ar ko arī nav iespējams sniegt atbildi, kāda ir paredzamā kriminālsoda zemākā un augstākā robeža;

3) nosakot sodu "jaunajā" krimināllietā, tiesai, saskaņā ar Krimināllikuma 51.panta noteikumiem, būs pilnībā vai daļēji jāpievieno neizciestā soda daļa pēc iepriekšējā sprieduma;

4) apcietinājuma (ko jautājuma uzdevējs dēvē par "arestu") termiņi ir noteikti Kriminālprocesa likuma 277.pantā, bet, nezinot precīzu nodarījuma kvalifikāciju, nevar sniegt atbildi uz jautājumu, kāds ir iespējamais maksimālais apcietinājuma termiņš.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 115 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas