E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22324
Lasīšanai: 3 minūtes
13
13

Kurš normatīvais akts liedz apmeklēt veikalu kopā ar mājdzīvnieku

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. februārī, 2021
Tatjana

Labdien! Kuri Latvijas Republikas likumi (to punkti), noteikumi (to punkti), ES regulas (attiecināmas uz Latviju) noteic, ka sabiedriskās vietas, tostarp tirdzniecības centrus un veikalus, nedrīkst apmeklēt kopā ar mājdzīvnieku (suni)? Šis jautājums ir uzdots visai bieži, bet nekur nav konkrētas atbildes, par to, kuras likuma normas aizliedz to darīt. Kā (likumiski) veikalu iekšējās kārtības noteikumi, kuri nekorelē ar Latvijas Republikas likumiem, attiecas uz šo veikalu apmeklētājiem, neņemot vērā apmeklētāju brīvo gribu, piekritību?

A
atbild:
08. februārī, 2021

Sākotnēji jums jāsaprot, ka veikala (tostarp lielveikala) apmeklēšanas kārtību ir tiesīga noteikt veikala administrācija. Par veikala administrācijas noteiktajiem ierobežojumiem ieiet veikalā pircējs tiek informēts ar atbilstošām norādījuma zīmēm pirms iekļūšanas tirdzniecības telpās. Šādi apzīmējumi parasti ir visiem saprotami un vizuāli viegli uztverami. Piemēram, lūgums neienākt veikalā ar saldējumu, nelietot skrituļslidas vai neienākt ar mājdzīvniekiem.

Atkarībā no tā, kādas preces tiek tirgotas attiecīgajā tirdzniecības vietā, pastāv noteikta veida tiesību aktu prasības. Tā, piemēram, ja veikalā tiek tirgotas pārtikas preces, tad saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes Regulas (EK) Nr. 852/2004 (2004. gada 29. aprīlis) “Par pārtikas produktu higiēnu” 9. nodaļas 4. punktu, “Noteikumi, ko piemēro pārtikas produktiem” tirdzniecības vietās jābūt izstrādātām atbilstošām procedūrām, lai apkarotu kaitēkļus. Jābūt arī izstrādātām atbilstošām procedūrām, lai nepieļautu mājdzīvnieku piekļūšanu pārtikas sagatavošanas, apstrādes un uzglabāšanas vietām (vai īpašos gadījumos, ja kompetentā iestāde piekrīt, lai nepieļautu, ka piekļuve var radīt piesārņojumu). Tādējādi dzīvnieku iekļūšanas aizliegums tirdzniecības telpās, kurās tiek tirgoti pārtikas produkti, ir noteikts ES normatīvajā aktā un attiecīgi ir saistošs visām tās dalībvalstīm.

Plašāku skaidrojumu par Pārtikas un veterinārā dienesta piemērojamajiem tiesību aktiem, kā arī kontroles pasākumiem jūs varat saņemt tieši Pārtikas un veterinārajā dienestā.

Bez minētā paskaidrojam, tirdzniecības vietās, kurās netiek tirgotas pārtikas preces, būtu jābūt noteiktam ierobežojumam ienākt tirdzniecības telpās ar mājdzīvniekiem. Veikala tirdzniecības zāles ir publiska vieta, kurā vienlaikus var uzturēties vairāki cilvēki. Atsevišķiem veikala apmeklētajiem var būt veselības traucējumi (alerģijas, astmas lēkmes u. c.), kuru izraisītājs ir mājdzīvnieku smaka un spalvas. Lietā nav pamata uzskatīt, ka veikala tirdzniecības telpas ir suņu vai citu mājdzīvnieku pastaigas laukums, tādējādi katram mājdzīvnieka saimniekam ir jāsaprot, ka šāds mājdzīvnieks ir patīkams jums, bet var izraisīt veselības traucējumus citiem sabiedrības dalībniekiem, un jums nav tiesību radīt šādu nepamatotu apdraudējumu.

Labs saturs
13
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas