E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22322
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Par bijušo pašvaldības vadītāju tiesībām uz pabalstu pēc amata atstāšanas

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. februārī, 2021
Ilga

Labdien! Vai varu pašvaldībā pieprasīt ikmēneša pabalstu, pamatojoties uz Republikas pilsētas un novada domes deputāta statusa likuma 151. pantu? Par pagasta padomes priekšsēdētāju esmu nostrādājusi piecus sasaukumus bez pārtraukuma, tas ir, no 1987. g. līdz 2009. g., un pašvaldībā turpināju strādāt par divu pagastu pārvalžu vadītāju līdz 2020. gada decembrim. Man ir pilni 59 gadi.

A
atbild:
10. februārī, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija
Jana Jentkus, Komunikācijas departamenta vadītāja

Likumā ir vairāki dažādi nosacījumi, kuri varētu dot tiesības uz pabalstu, kas paredzēts bijušajiem pašvaldību vadītājiem pēc amata atstāšanas.  

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija atbildē uz jūsu jautāto norāda, ka ministrija nevar sniegt saistošu skaidrojumu par tiesību normu piemērošanu, tāpēc informē, ka ministrijas sniegtais skaidrojums ir vērtējams vienīgi kā ministrijas viedoklis, kas nav saistošs citām personām.

Republikas pilsētas domes un novada domes deputāta statusa likuma (turpmāk – Deputāta statusa likums) 15.1 panta pirmā daļa noteic, ka tiesības saņemt ikmēneša pabalstu divu minimālo mēnešalgu apmērā ir personai, kura pēc 1990. gada 4. maija bijusi pilsētas domes, vēlētas rajona padomes, novada domes vai pagasta padomes: 1) priekšsēdētājs divus sasaukumus vienā pašvaldībā; 2) priekšsēdētājs vienā pašvaldībā vienu sasaukumu un priekšsēdētāja vietnieks, kurš ieņēmis algotu amatu, šajā pašvaldībā citu sasaukumu; 3) priekšsēdētāja vietnieks, kurš ieņēmis algotu amatu, vienā pašvaldībā divus sasaukumus; 4) priekšsēdētājs vai priekšsēdētāja vietnieks vienā pašvaldībā vienu sasaukumu un priekšsēdētājs vai priekšsēdētāja vietnieks tādas pašvaldības domes darbības laikā, kura izveidojusies, attiecīgajai pašvaldībai apvienojoties ar citu pašvaldību; 5) priekšsēdētājs vai priekšsēdētāja vietnieks vienā pašvaldībā vienu sasaukumu un priekšsēdētājs vai priekšsēdētāja vietnieks vienu sasaukumu šajā pašvaldībā līdz dienai, kad tā apvienojusies ar citu pašvaldību.

Personām, kuras pretendē uz Deputāta statusa likuma 15.panta pirmajā daļā noteikto ikmēneša pabalstu jāatbilst arī Deputāta statusa likuma 15.1 panta otrajā daļā noteiktiem kritērijiem: 1) sasniegusi vai ne vēlāk kā piecu gadu laikā sasniegs vecumu, kurā personai saskaņā ar likumu “Par valsts pensijām” rodas tiesības uz vecuma pensiju, vai atzīta par invalīdu; 2) nav uzskatāma par darba ņēmēju vai pašnodarbināto saskaņā ar likumu “Par valsts sociālo apdrošināšanu”, izņemot zemnieku (zvejnieku) saimniecības īpašnieku, kas, nebūdams darba tiesiskajās attiecībās ar savas zemnieku (zvejnieku) saimniecības pārvaldes institūciju, veic šīs saimniecības vadītāja funkciju, ja attiecīgajā saimniecībā likumā noteiktajā kārtībā nav iecelts (ievēlēts) pārvaldnieks (direktors); 3) nesaņem bezdarbnieka pabalstu saskaņā ar likumu “Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam”.

Ņemot vērā, ka konkrēto pabalstu piešķir pašvaldība un pašvaldība vērtē personu atbilstību Deputāta statusa likuma 15.pantā noteiktajiem kritērijiem, jums, izvērtējot atbilstību Deputāta statusa likuma 15.1 panta otrajā daļā noteiktajiem kritērijiem, jāvēršas konkrētajā pašvaldībā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas