E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2227
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Kapitāla pieauguma nodokļa samaksai ir noteikti termiņi

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. aprīlī, 2013
Brigita Habeka

Labdien! Gribētu uzzināt, vai man ir jāmaksā IIN par ņekustamā īpašumā domājamās daļas pārdošanu, ja pieteikums uz mantojumu ir noformēts jau 08.2004., bet, tā kā nebiju vienīgā mantiniece un dotais nekustamais īpašums sākotnēji dokumentos bija minēts kā jaunbūve, tad noformēt savu domājamo daļu zemesgrāmatā izdevās tikai 10.2009. un tad 02.06.2011. gadā tika noslēgts atsavināšanas līgums.

A
atbild:
22. aprīlī, 2013
Lidija Dārziņa
LV portāls

Kapitāla pieauguma nodoklis ir 15% paredzēts likumā „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli”.

Ar kapitāla nodokli neapliek ienākumu no tāda nekustamā īpašuma pārdošanas, kas maksātāja īpašumā (no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā) ir ilgāk par 5 gadiem un vismaz 1 gadu līdz atsavināšanas līguma noslēgšanas dienai ir personas deklarētā dzīvesvieta, kas nav deklarēta kā maksātāja papildu adrese.

Ja šo abu nosacījumu nav (likums gan paredz vēl dažus atsevišķas situācijas, kad nodoklis nav jāmaksā), ienākumu no nekustamā īpašuma pārdošanas nosaka, no īpašuma atsavināšanas cenas atņemot iegādes vērtību un nekustamajā īpašumā veikto ieguldījumu vērtību nekustamā īpašuma turēšanas laikā.

Mantojuma gadījumā iegādes vērtība ir mantojuma masā norādītā vērtība un vēl vairāki citi izdevumi (piemēram, valsts nodevas).

Ja mantojuma masā nav norādīta konkrētā nekustamā īpašuma vērtība, par tā iegūšanas (iegādes) vērtību uzskata nekustamā īpašuma kadastrālo vērtību mantojuma iegūšanas gadā.

Ja no saņemtās samaksas par nekustamo īpašumu un tā iegādes vērtību veidojas starpība, kas apliekama ar nodokli, likumā noteikts pienākums nodokļa maksātājam iesniegt deklarāciju Valsts ieņēmumu dienestā un iemaksāt budžetā aprēķināto nodokļa summu konkrētos termiņos.

Deklarācija par ienākumu no kapitāla pieauguma jāiesniedz:

  1. līdz ienākuma gūšanas mēnesim sekojošā mēneša 15.datumam, ja ienākumi no kapitāla aktīvu atsavināšanas mēnesī pārsniedz 500 latus,
  2. līdz ceturksnim sekojošā mēneša 15.datumam, ja ienākumi no kapitāla aktīvu atsavināšanas mēnesī ir no 100,01 līdz 500 latiem,
  3. ne vēlāk kā taksācijas gadam sekojošā gada 15.janvārī, ja ienākumi no kapitāla aktīvu atsavināšanas mēnesī ir līdz 100 latiem.

Aprēķinātā nodokļa summa budžetā jāiemaksā ne vēlāk kā 15 dienu laikā no likumā „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” noteiktās deklarācijas par ienākumu no kapitāla iesniegšanas dienas.

Kārtība, kādā, pārdodot nekustamo īpašumu, nosaka ienākuma gūšanas dienu, ir paredzēta Ministru kabineta 2009.gada 22.decembra noteikumos Nr.1638 „Kārtība, kādā iedzīvotāju ienākuma nodokļa aprēķināšanas vajadzībām nosakāma ienākuma gūšanas diena”.

Par to, vai konkrētajā situācijā nodoklis ir jāmaksā un kāds ir nodokļa aprēķins, Jums jāinteresējas Valsts ieņēmumu dienestā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas