E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22255
Lasīšanai: 5 minūtes
2
2

Slimības pabalsts jāpieprasa Lietuvā, pamatojoties uz Lietuvā veiktajām iemaksām

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. janvārī, 2021
Sergejs Volkovs

Labdien! Es strādāju gan Latvijā, ir IK un SIA, gan Lietuvā. Maksāju nodokļus abās valstīs. Man ir 2. grupa, Černobiļa, pienāca rinda uz rehabilitāciju Jūrmalā. Pēc 21 dienas sanatorijā saņēmu Latvijas slimības pabalstu (40 eiro ar kapeikām), bet pamatdarbs ir Lietuvā. Kā saņemt slimības pabalstu no Lietuvas? Kas būtu jādara?

A
atbild:
26. janvārī, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Sociālās drošības jautājumi Eiropas Savienībā (ES) tiek saskaņoti un koordinēti. Ja cilvēks uzsāk likumīgi strādāt kādā no ES dalībvalstīm, viņam ir tiesības iesaistīties šīs valsts sociālās apdrošināšanas sistēmā.

Strādājot divās vai vairāk ES dalībvalstīs, sociālās apdrošināšanas iemaksas ir jāveic tikai vienā dalībvalstī. Tas izriet no regulas Nr. 883/2004 11. panta 1. punkta, kas noteic, ka personas ir pakļautas tikai vienas dalībvalsts tiesību aktiem. Vispārīgā gadījumā uz personu attiecas tās dalībvalsts tiesību akti, kurā tā veic darbību nodarbinātas vai pašnodarbinātas personas statusā (regulas Nr. 883/2004 11. panta 3. punkta a) apakšpunkts). Proti, tās valsts tiesību akti, kurā persona faktiski strādā.

Ja persona ir nodarbināta divās vai vairāk ES dalībvalstīs, tad piemērojamie tiesību akti tiek noteikti saskaņā ar regulas Nr.883/2004 13. pantu.

Personai, kas veic darbības divās vai vairāk ES dalībvalstīs, piemērojamos tiesību aktus nosaka dzīvesvietas dalībvalsts kompetentā iestāde.* Tās valsts kompetentā iestāde, kuras tiesību akti ir noteikti par piemērojamiem, izdod apliecinājumu (izsniedz A1 sertifikātu “Sertifikāts par sociālā nodrošinājuma tiesību aktiem, kas piemērojami sertifikāta saņēmējam”), ka šādi tiesību akti ir piemērojami.

Līdz ar to, ja jūsu pastāvīgā dzīvesvieta ir Latvijā un jūs strādājat gan Latvijā, gan Lietuvā, gan Vācijā, tad ir jāvēršas Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā (VSAA) un jālūdz noteikt piemērojamos tiesību aktus. Ja tiks noteikts, ka ir piemērojami Latvijas tiesību akti, tad VSAA izsniegs A1 sertifikātu, kas apliecinās, ka attiecībā uz jums ir piemērojami Latvijas tiesību akti un sociālās apdrošināšanas iemaksas ir jāveic Latvijā. Tas nozīmē, ka gan no Latvijā, gan Lietuvā, gan arī Vācijā gūtajiem ienākumiem sociālās apdrošināšanas iemaksas būs jāveic Latvijā.**

Vairāk informācijas par piemērojamajiem tiesību aktiem, strādājot divās vai vairāk ES dalībvalstīs, atrodams VSAA mājaslapā.

Līdz ar to arī par slimības pabalsta izmaksu atbildīga būtu tikai viena ES dalībvalsts, proti, tā valsts, kuras tiesību akti uz personu ir attiecināmi un kurā tiek veiktas sociālās apdrošināšanas iemaksas.

Tā kā šajā gadījumā, pretēji iepriekš minētajos tiesību aktos noteiktajam, par jums ir veiktas sociālās apdrošināšanas iemaksas gan Latvijā, gan Lietuvā, tad, lai saņemtu slimības pabalstu Lietuvā, jums ir jāvēršas Lietuvas kompetentajā iestādē (SODRA) un jāpieprasa slimības pabalsts, pamatojoties uz Lietuvā veiktajām iemaksām.

Ja nav iespējas vērsties Lietuvas kompetentajā iestādē, tad, ja darbnespēja ir iestājusies Latvijā, pabalsts var tikt pieprasīts arī ar VSAA starpniecību.

Lai pieprasītu citas ES dalībvalsts pabalstu, VSAA ir jāiesniedz šādi dokumenti:

  • E116 veidlapa “Ārsta ziņojums par darbnespēju”, kuru ir aizpildījis ārstējošais ārsts;
  • Iesniegums citas ES/EEZ dalībvalsts vai Šveices slimības/maternitātes pabalsta piešķiršanai”.

Iesniegtos dokumentus VSAA Starptautisko pakalpojumu nodaļa kopā ar E115 veidlapu “Naudas pabalstu pieprasījums sakarā ar darbnespēju” nosūtīs Lietuvas kompetentajai iestādei (https://www.vsaa.gov.lv/pakalpojumi/pakalpojumi-eiropas-savieniba/slimibas-un-maternitates-pabalsts/). 

Tā kā no jūsu jautājumā izklāstītās situācijas izriet, ka strādājat trijās ES valstīs, vienlaikus uzsveram, ka sociālās iemaksas ir veicamas tikai vienā dalībvalstī. Tāpēc jums ir jāvēršas VSAA (A1 sertifikātu izsniedz VSAA Iemaksu nodaļa), lai noteiktu turpmāk piemērojamos tiesību aktus.

*Eiropas Parlamenta un Padomes regulas (EK) Nr. 987/2009, ar ko nosaka īstenošanas kārtību regulai (EK) Nr. 883/2004 par sociālās nodrošināšanas sistēmu koordinēšanu (turpmāk – regula Nr.987/2009), 16. panta 1. un 2. punkts.

**Regulas Nr. 987/2009 19. panta 2. punkts.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 54 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas