E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22238
Lasīšanai: 4 minūtes

Mājsaimniecībām ar zemiem ienākumiem ir tiesības uz sociālo palīdzību

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. janvārī, 2021
Anna

Labdien! Vīram tiesu izpildītājs ņem no algas 50% un uz katru bērnu atstāj 64 eiro (mums ir 3), pēc tā visa viņam paliek 478, man ir 215 (bērnu nauda). Nekādu citu ienākumu nav. Par dzīvokli maksājam visu vīra algu. Vai mēs varam pretendēt uz sociālo pabalstu? Un, ja varam, kādi dokumenti ir nepieciešami?

A
atbild:
26. janvārī, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Sociālās palīdzības sniegšanai no 2021. gada mainīta kārtība, kādā tiek noteikts trūcīgās un maznodrošinātās mājsaimniecības statuss un aprēķināts garantētais minimālais ienākumu (GMI) līmenis un tā pabalsts.

Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 33. pantā no 2021. gada 1. janvāra noteikts:

  • trūcīgas mājsaimniecības minimālais ienākumu slieksnis ir 272 eiro pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā un 190 eiro pārējām personām mājsaimniecībā;
  • maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni katra pašvaldība ir tiesīga noteikt ne augstāku par 436 eiro pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā un 305 eiro pārējām personām mājsaimniecībā.

Ministru kabineta 2020. gada 17. decembra noteikumos Nr. 809 “Noteikumi par mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšanu un sociālās palīdzības saņemšanu”, kas stājas spēkā 2021. gada 1. janvārī, ir noteikts, kādi dokumenti iesniedzami, galvenais – iztikas līdzekļu deklarācija.

Sociālās palīdzības mērķis ir sniegt materiālu atbalstu mājsaimniecībām ar zemiem ienākumiem (tostarp arī maznodrošinātām), lai nodrošinātu ienākumus garantētā minimālā ienākumu sliekšņa līmenī un segtu ar mājokļa lietošanu saistītos izdevumus, kā arī sniegt atbalstu atsevišķu izdevumu apmaksai un atbalstu krīzes situācijās. Tātad – nav tā, ka atbalstu var saņemt tikai tie, kuri, piemēram, ilgstoši nestrādā.

No 2021. gada Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 35. pantā ir paredzēti divi pamata sociālās palīdzības pabalsti – GMI un mājokļa pabalsts –, kā arī papildu sociālās palīdzības pabalsti: pabalsts atsevišķu izdevumu apmaksai (materiāls atbalsts personām sociālās funkcionēšanas un neatkarīgas dzīves nodrošināšanai) un pabalsts krīzes situācijā (operatīvi sniegts materiāls atbalsts ārēju notikumu radītu seku novēršanai vai mazināšanai).

Pamata sociālās palīdzības pabalstu (GMI un mājokļa pabalsts) aprēķināšanas, piešķiršanas un izmaksas kārtība ir noteikta Ministru kabineta noteikumos Nr. 809, savukārt papildu sociālās palīdzības pabalstu apmēru, piešķiršanas un izmaksas kārtību nosaka pašvaldība savos saistošajos noteikumos.

Likuma normas (un formula) mājokļa pabalsta aprēķināšanai atbilstoši jaunajām prasībām vēl nav stājušās spēkā. Taču arī pašreiz pašvaldības piešķir šādu pabalstu, tā piešķiršanas kritērijus un apmēru nosakot saistošajos noteikumos.

Savas pašvaldibas sociālajā dienestā jums jānoskaidro, uz kādu sociālo palīdzību jūsu ģimenei (mājsaimniecībai) ir tiesības, ņemot vērā konkrēto materiālo situāciju.

Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 36. pantā ir uzskaitīti ienākumi, kurus neņem vērā, pirms sociālās palīdzības piešķiršanas vērtējot mājsaimniecības ienākumus, tostarp par ienākumiem neuzskata ģimenes valsts pabalstu, kas tiek maksāts par bērniem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas