E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22236
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Nodokļi
3
3

Vai pašnodarbinātajam būs jāmaksā minimālās obligātās iemaksas, ja viņš ir arī darba ņēmējs

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. janvārī, 2021
Andrejs

Labdien! Ņemot vērā pieņemtās izmaiņas saistībā ar MUN, es mēģinu saprast, vai man turpināt savu saimniecisko darbību vai tomēr tas vairs nebūs izdevīgi. Šogad man, iespējams, krietni mazināsies apgrozījums un daži mēneši var sanākt pat bez darbības. Pirms uzdodu jautājumu, laikam būtiski ir norādīt, ka galvenokārt es strādāju algotu darbu un darba devējs par mani maksā visus nodokļus vispārējā kārtībā. Paralēli savam pamatdarbam es esmu reģistrējies kā saimnieciskās darbības veicējs un MUN maksātājs. Kā izskatīsies manas nodokļu iemaksas, kas obligāti jāsamaksā, ja šajā gadā kādā ceturksnī man būs šāds apgrozījums? 1. mēnesī = 350 eiro; 2. mēnesī = 0 eiro, 3. mēnesī = 550 eiro. P.S. Vairāk interesē situācija, sākot ar 01.07.2021, jo, lasot visas pieņemtās izmaiņas, sapratu, ka no šī datuma būs arī noteiktas minimālas obligātas iemaksas prasības. Vienkāršiem vārdiem sakot, vēlos uzzināt, cik vēl būtu jāpiemaksā pie MUN nodokļu iemaksām? (350 eiro + 0 eiro + 550 eiro) × 0,25 = 225 eiro.

A
atbild:
26. februārī, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Tas, ka esat darba ņēmējs, ir būtiski, bet saistībā ar minimālajām obligātajām iemaksām, kas būs jāveic no šī gada 1. jūlija, vienlaikus ir svarīgi, kāda ir jūsu darba alga, no kuras darba devējs maksā visus nodokļus vispārējā kārtībā. Ja alga ir vismaz 500 eiro vai lielāka, tad jums kā saimnieciskās darbības veicējam, mikrouzņēmumu nodokļa maksātājam, nekādas papildu iemaksas nebūs jāveic. Un arī darba devējam nekas papildu nebūs jāpiemaksā, ja alga ir vismaz 500 eiro vai lielāka.

No 2021. gada 1. jūlija ar grozījumiem likumā “Par valsts sociālo apdrošināšanu” ieviests minimālais valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu (VSAOI) objekts – trīs minimālās algas ceturksnī vai 500 eiro mēnesī. Minimālo iemaksu  prasība attiecas gan uz darba devējiem, gan pašnodarbinātajiem.

Minimālajām obligātajām iemaksām īpaši ir regulēta situācija, ja persona ir darba ņēmējs pie vairākiem darba devējiem vai vienlaikus ir darba ņēmējs un pašnodarbinātais, tādā gadījumā personai deklarētos obligāto iemaksu objektus summē.

Ja darba ņēmējs vienlaikus ir pašnodarbinātais, tad visi personas ienākumi un aprēķinātais obligāto iemaksu objekts tiks saskaitīti kopā un ņemti vērā, aprēķinot minimālās obligātās iemaksas. Ja iemaksu objekts summā nesasniegs 1500 eiro ceturksnī, tikai tad līdz 1500 eiro būs jāveic iemaksas, un tas jādara darba devējam.

No šā gada mikrouzņēmumu nodokļa likme apgrozījumam līdz 25 000 eiro gadā ir 25%; apgrozījuma daļai, kas pārsniedz 25 000 eiro gadā, – 40%. No fiziskās personas, saimnieciskās darbības veicēja, valsts budžetā iemaksātā mikrouzņēmumu nodokļa 80% tiek attiecināti uz valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām, 20% ir iedzīvotāju ienākuma nodoklis.

Saimnieciskās darbības veicējs, mikrouzņēmuma īpašnieks (pašnodarbinātais), maksā MUN no apgrozījuma, iesniedz Valsts ieņēmumu dienestā mikrouzņēmumu nodokļa ceturkšņa deklarāciju līdz ceturksnim sekojošā mēneša 15. datumam, norādot ceturkšņa apgrozījumu sadalījumā pa ceturkšņa mēnešiem un no tā aprēķināto mikrouzņēmumu nodokli.

Ja esat arī darba ņēmējs, kura alga ir vismaz 500 eiro mēnesī (no tās darba devējs ietur nodokļus), tad jums kā pašnodarbinātajam būs jāsamaksā tikai mikrouzņēmumu nodoklis no ceturkšņa apgrozījuma, kā jau esat aprēķinājis: (350 eiro + 0 eiro + 550 eiro) × 0,25 = 225 eiro.

Informācija par nodokļu likumu grozījumiem ir pieejama Valsts ieņēmumu dienesta apkopojumā Nodokļu izmaiņas 2021. Turpat ievietoti vairāku jau notikušu semināru videoieraksti, prezentācijas un atbildes uz jautājumiem.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 78 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas