E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2222
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Kapitāla pieauguma nodoklis, ja pārdod dāvinātu īpašumu

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. aprīlī, 2013
Daiga Zariņa

2006.gadā ar dāvinājuma līgumu (no tēva) ieguvu īpašumu, kura vērtība tika noteikta Ls 7000. Šo īpašumu vēlos pārdot. No kādas summas tiks aprēķināts nodoklis ( 15%). Īpašumā deklarējusies neesmu.

A
atbild:
18. aprīlī, 2013
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ar nodokli netiek aplikts ienākums no tāda nekustamā īpašuma atsavināšanas, kas maksātāja īpašumā (no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā) ir ilgāk par 60 mēnešiem un vismaz 12 mēnešus līdz atsavināšanas līguma noslēgšanas dienai ir personas deklarētā dzīvesvieta.

Ja nekustamais īpašums iegūts uz dāvinājuma līguma pamata, par tā iegādes vērtību uzskata dāvinājuma līgumā norādītā konkrētā nekustamā īpašuma vērtību, kas nav lielāka par nekustamā īpašuma atsavināšanas cenu.

Tātad nodoklis jāmaksā no summas, kas izveidosies, no iegūtās samaksas atņemot iegādes vērtību (Ls 7000). Piemēram, ja īpašumu pārdosiet par 8000 latiem, starpība būs 1000 latu, kas būs ar IIN apliekams ienākums (nodoklis Ls 150).

VID interneta vietnē ir metodiskais materiāls „Iedzīvotāju ienākuma nodoklis no nekustamā īpašuma atsavināšanas ienākuma”, kurā ir arī piemēri, kādos gadījumos nodoklis jāmaksā, kādos – ne, kā aprēķina summu, no kuras maksājams kapitāla pieauguma nodoklis.

Par nodokļa aprēķināšanu un maksāšanu, ja pārdosiet īpašumu, Jums jākonsultējas Valsts ieņēmumu dienestā: zvanot uz VID informatīvo tālruni 1898, klātienē VID klientu apkalpošanas centros, kā arī varat uzdot jautājumus rakstiski VID mājaslapā sadaļā Kontakti /Uzdot jautājumu VID, atsauksmes.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas