E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22189
Lasīšanai: 4 minūtes
7
7

Pašvaldības autoceļa likvidēšana

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. janvārī, 2021
Imants

Labdien! Pašvaldība 2020. gada novembrī likvidēja (izslēdza no reģistra) autoceļu, kurš savieno valsts autoceļu ar citu pašvaldības autoceļu. Pamatojums: MK noteikumi Nr. 361, pielikums Nr. 3. Ceļš iet gar vairākiem īpašumiem, bet vienu īpašumu šķērso. 90. gadu sākumā šajā īpašumā, kuru šķērso pašvaldības ceļš, ienāca jauni saimnieki, kuri arī šo ceļu bloķēja, neļaujot braukt cauri savam īpašumam. Paši izmantoja ceļa posmu no valsts autoceļa. Tālāko posmu neviens neapsaimniekoja, ceļš sāka aizaugt. 2020. gada rudenī tika iesaistīta televīzija, pēc tam pašvaldība ceļu likvidēja. Ceļš ir iezīmēts novada attīstības plānā 2015.–2027. gadam ar grants segumu 6 metri platumā. Vai pašvaldība varēja šo ceļu likvidēt, pamatojoties tikai uz MK noteikumiem Nr. 361? Vai, likvidējot šo ceļu, pašvaldība drīkstēja pieņemt attiecīgu lēmumu bez domes sēdes lēmuma, neinformējot par to zemes īpašniekus? Vai privātpersona, kuras īpašumu šķērso šis ceļš, drīkst šo ceļu iegūt savā īpašumā, neļaujot citiem pa to pārvietoties?

A
atbild:
13. janvārī, 2021

Saskaņā ar Ministru kabineta 2017. gada 27. jūnija noteikumu Nr. 361 “Pašvaldību ceļu un ielu reģistrācijas un uzskaites kārtība” 11. punktu, ja tiek būvēts, pārņemts pašvaldības īpašumā vai likvidēts pašvaldības ceļš vai iela, tiek mainīti pašvaldības ceļa vai ielas, tostarp tiltu un satiksmes pārvadu, tehniskie parametri, nosaukums vai adrese vai velosipēdu ceļu, gājēju ceļu, gājēju un velosipēdu ceļu un kopīgu gājēju vai velosipēdu ceļu laukums, pašvaldība viena mēneša laikā pēc attiecīgā dokumenta pieņemšanas sagatavo un iesniedz valsts akciju sabiedrībā “Latvijas Valsts ceļi” iesniegumu (3. pielikums) izmaiņu veikšanai pašvaldību ceļu un ielu reģistrā. Tādējādi pielikums Nr. 3 ir tikai iesnieguma forma, kas aizpildāma izmaiņu veikšanai un iesniegšanai VAS “Latvijas Valsts ceļi”. Savukārt lēmums par autoceļa likvidēšanu ir pieņemams likuma “Par pašvaldībām” noteiktajā kārtībā.

Likuma “Par pašvaldībām” 26. pants noteic, ka dome lēmumus pieņem sēdēs, domes sēdes ir atklātas, izņemot gadījumus, kad jautājumu nepieciešams izskatīt slēgtā domes sēdē vai tās daļā, lai aizsargātu valsts noslēpumu, adopcijas noslēpumu, komercnoslēpumu, personu privāto dzīvi, bērnu intereses vai citu informāciju, kuras izpaušana saskaņā ar likumu ir aizliegta.

Domes lēmumi un domes sēžu protokoli ir publiski pieejami. Domes lēmumus publicē pašvaldības mājaslapā ne vēlāk kā trešajā darbdienā pēc to parakstīšanas dienas. Pieejamību domes lēmumiem un domes sēžu protokoliem nodrošina, ievērojot normatīvajos aktos noteiktos informācijas pieejamības ierobežojumus.

Attiecīgi pēc domes lēmuma pieņemšanas (ja šāds lēmums ir pieņemts kā administratīvais akts) par tā pieņemšanu ir jāinformē puses (personas), kuras šis administratīvais akts skar.

Ja konkrētais (likvidētais) ceļš atrodas uz privātīpašnieka zemes, tad pēc šī ceļa likvidēšanas par to trešajām personām pārvietoties vairs nav paredzēts, t. i., zemes īpašnieks var liegt jebkurai personai šķērsot savu īpašumu.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas