E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22060
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas
2
18
2
18

Goda un cieņas aizskaršana

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. janvārī, 2021
Sandra

Labdien! Kur lai vēršos un ko daru, ja mani ar savām ķengu vēstulēm, tās nosūtot uz manu darba e-pasta adresi, ilgstoši vajā mana attāla radiniece, ar kuru netiekos un nekontaktējos gandrīz 20 gadus? Vēstulēs notiek iejaukšanās manā privātajā dzīvē un mana un manas ģimenes nomelnošana, apmelošana un goda un cieņas aizskaršana. Ne uz vienu no šīm vēstulēm neesmu atbildējusi un neatbildēšu. Tomēr tas manu radinieci neattur no jauniem naidpilniem, apmelojošiem sūtījumiem man. Iespējams, ka manai radiniecei ir psihiska saslimšana.

A
atbild:
06. janvārī, 2021

Ja jautājumā minētās darbības aprobežojas tikai un vienīgi ar e-pasta vēstuļu nosūtīšanu, jums ir jāvēršas pie sava darba devēja IT administratora ar lūgumu bloķēt e-pasta vēstuļu iesūtītāju, lai turpmāk šādu vēstuļu iesūtīšana būtu neiespējama.

Savukārt, ja goda un cieņas aizskaršana un neslavas celšana tiek veikta publiski (medijos, sociālajos tīklos u. c.), jums ir tiesības uz savu aizskarto interešu tiesisko aizsardzību.

Personas goda un cieņas aizskārumu novēršanu ir iespējams realizēt civiltiesiskā un krimināltiesiskā ceļā.

Sākotnēji jums ir jāvēršas pie personas, kura veic jūsu tiesību aizskārumu, ar prasījumu šādas darbības pārtraukt, piebilstot: ja minētās darbības turpināsies, jūs vērsīsieties savu tiesību aizsardzībai tiesā (civiltiesiskais regulējums) vai lūgsiet uzsākt kriminālprocesu (krimināltiesiskais regulējums), ja tam būs pietiekams pamats.

Civillikuma (CL) 2352.1 pants paredz: “Katram ir tiesības prasīt tiesas ceļā atsaukt ziņas, kas aizskar viņa godu un cieņu, ja šādu ziņu izplatītājs nepierāda, ka tās atbilst patiesībai. Ja personas godu un cieņu aizskarošās ziņas izplatītas presē, tad gadījumā, kad tās neatbilst patiesībai, šīs ziņas presē arī jāatsauc. Ja personas godu un cieņu aizskarošās ziņas, kas neatbilst patiesībai, ietvertas dokumentā, šāds dokuments jāapmaina. Citos gadījumos atsaukšanas kārtību nosaka tiesa.” Tāpat minētais CL pants paredz: “Ja kāds prettiesiski aizskar personas godu un cieņu mutvārdiem, rakstveidā vai ar darbiem, tad viņam jādod atlīdzība (mantiska kompensācija), kuras apmēru nosaka tiesa.”

Savukārt Krimināllikuma 157. pants paredz:

(1) Par apzināti nepatiesu, otru personu apkaunojošu izdomājumu tīšu izplatīšanu iespiestā vai citādā veidā pavairotā sacerējumā, kā arī mutvārdos, ja tā izdarīta publiski (neslavas celšana), soda ar piespiedu darbu vai ar naudas sodu.

(2) Par neslavas celšanu masu saziņas līdzeklī soda ar īslaicīgu brīvības atņemšanu vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

Tādējādi, pirms uzsākt darbības sava morālā kaitējuma mazināšanai (un atlīdzināšanai), izvērtējiet attiecīgo faktisko apstākļu atbilstību civiltiesiskajam vai krimināltiesiskajam tvērumam.

Pieprasot morālā kaitējuma atlīdzināšanu, jums jāņem vērā tiesu prakses apkopojums par morālā kaitējuma atlīdzināšanu civillietās.

Labs saturs
18
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 47 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas