E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21839
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
6
1
6

Atšķirība starp testamentu un dāvinājumu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. decembrī, 2020
Baiba

Vīram mamma ir jau pieklājīgā vecumā. Ir māja ar kopējo zemes platību 5 ha, un tā atrodas pilsētas teritorijā. Kā labāk un izdevīgāk kārtot mantojuma lietas? Viens iesaka taisīt dāvinājumu, citi – taisīt testamentu. Ar naudiņām arī ir, kā ir. Ir dzirdēts, ka tas viss jādara, kamēr vēl cilvēciņš ir dzīvs, jo pēc nāves tas viss ir daudz dārgāk. Paldies!

A
atbild:
22. janvārī, 2021
Latvijas Zvērinātu notāru padome
Iveta Ozoliņa, zvērināta notāre

Dāvinājums no testamenta atšķiras ar to, ka, noslēdzot dāvinājuma līgumu, īpašuma tiesības uz nekustamo īpašumu apdāvinātajam pāriet jau dāvinātāja dzīves laikā. Savukārt, taisot testamentu, īpašuma tiesības pāriet tikai pēc mantojuma atstājēja nāves, kārtojot mantojuma lietu. Jāskatās, kāda ir vīra mātes griba – vai viņa vēlas palikt īpašniece līdz mūža galam vai nodot īpašuma tiesības jūsu vīram jau savas dzīves laikā. Ja mantojuma atstājējam ir vēl bērni bez jūsu vīra, tad viņi ir neatraidāmās daļas tiesīgie un var izprasīt neatņemamo daļu no mantojuma, gan dāvinājuma līguma gadījumā, gan pēc testamenta.

Ja mantojuma atstājēja neatstāj nekādu rīkojumu rīcībai ar savu mantu viņas nāves gadījumā, tad pēc jūsu vīra mātes aiziešanas jūsu vīram būs jādodas pie notāra un jākārto mantojuma lieta. Ja viņš ir vienīgais bērns un mantojuma atstājējai laulātā nav, tad visu mantos jūsu vīrs, pretējā gadījumā mantojums dalīsies tik daļās, cik mantojuma atstājējai ir mantinieku (bērni un laulātais). Izmaksas ir samērā līdzīgas, gan slēdzot dāvinājuma līgumu, gan taisot testamentu, gan kārtojot mantojuma lietu bez iepriekš uzrakstītiem dokumentiem, jo jūsu vīrs ir tuvs mantojuma atstājējas mantinieks (dēls – pirmās šķiras mantinieks). Precīzākas izmaksas iespējams noskaidrot, sazinoties ar jebkuru notāra biroju.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas