E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21765
Lasīšanai: 5 minūtes
1
1
1
1

Vai patapinātājs drīkst atprasīt patapināto lietu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. novembrī, 2020
Guntars

Labdien! Es tiku pieņēmis īpašumu kā patapinājuma ņēmējs no patapinājuma devēja, kas sastāv no diviem zemes gabaliem un mājīpašuma. Līgums tika noslēgts uz nenoteiktu laiku. Vai patapinājuma devējs var vienpusēji lauzt līgumu? Izrādās, ka patapinājuma devējs ir krāpnieks. Es ieguldīju īpašumā lielu naudas summu, lai to labiekārtotu, bet tagad patapinājuma devējs to vēlas izmantot citām vajadzībām. Atsakās pārdot īpašumu un vēlas to no manis atgūt. Pēc visa iepriekšminētā var viegli secināt, ka naudu esmu ieguldījis svešā īpašumā. Es nevēlos lauzt līgumu, bet esmu gatavs pirkt šo īpašumu. Kā rīkoties tālāk? Vai patapinājuma devējs varēs lauzt šo līgumu?

A
atbild:
07. decembrī, 2020
Gatis Graustiņš
juriskonsults

Patapinājuma līguma legāldefinīcija ir iekļauta Civillikuma 1947. pantā: patapinājums ir līgums, ar kuru kādam nodod lietu bez atlīdzības, bet noteiktai lietošanai, ar nosacījumu atdot to pašu lietu. Ar patapinājuma līguma noslēgšanu jūs neiegūstat īpašuma tiesības uz nekustamo īpašumu, bet gan vienīgi tiesības šo īpašumu bez maksas lietot. Jums vajadzēja apzināties, ka laiku un naudu veltāt citas personas īpašuma labiekārtošanai.

Savukārt, ja līgumā ir bijis pielīgts pienākums “patapinājuma ņēmējam” šo īpašumu labiekārtot, tad tas nevar tikt uzskatīts par patapinājuma līgumu, neraugoties uz līguma nosaukumu un tajā lietotajiem terminiem. Šāds līguma noteikums ir pretrunā likumā ietvertajam noteikumam, ka patapinājuma līguma gadījumā lieta tiek nodota lietošanā bez atlīdzības.

Patapinājuma līgums, kurš noslēgts uz nenoteiktu laiku, ir īpaši patapinājuma ņēmējam nelabvēlīgs līgums: šādā gadījumā, pamatojoties uz Civillikuma 1951. panta noteikumiem, patapinājuma devējs var atprasīt patapināto lietu kurā katrā laikā.

Arī tādos gadījumos, ja patapinājuma līgums ir noslēgts uz noteiktu laika periodu, tas nerada nepārprotamu pamatu paļauties, ka lieta nebūs jāatdod. Gadījumos, kad neparedzēta apstākļa dēļ patapinātājam rodas nepieciešama vajadzība pēc lietas, patapinājuma ņēmējam nav tiesību to aizturēt, ja vien viņam, to priekšlaicīgi atdodot, neceļas sevišķi zaudējumi, skatīt Civillikuma 1964. pantu. Līdz ar to terminēts patapinājuma līgums likumā ir patapinājuma ņēmējam labvēlīgāk regulēts. Nomas un īres līguma noslēgšanas gadījumos, ja vien puses par to kopīgi nav vienojušās, nepastāv tiesības atprasīt nomnieka vai īrnieka lietošanā esošo lietu.

Arī patapinājuma ņēmēja tiesības tiek aizsargātas, likumā ir noregulēts, kādos gadījumos patapinātājam ir jāatlīdzina patapinājuma ņēmējam izdevumi. Civillikuma 1965. pantā noteikts, ka patapinātājam jāatlīdzina patapinājuma ņēmējam izdevumi, ko viņš taisījis patapinātai lietai, ciktāl tie bijuši nepieciešami vai taisīti ar patapinātāja noteiktu piekrišanu. Pie šiem izdevumiem pieskaitāmi arī nekustamā īpašuma nodokļa apmaksai veiktie maksājumi. Jūs savukārt drīkstat paturēt tos no patapinātās lietas atdalāmos uzlabojumus, kuru demontāža nebojā patapināto īpašumu.

Patapinātājam ir ne tikai noteiktos gadījumos jāatlīdzina patapinājuma ņēmējam izdevumi, bet arī jāatlīdzina zaudējumi, kas saistīti ar priekšlaicīgas lietas atprasīšanu. Patapinātājs atbild patapinājuma ņēmējam par visiem zaudējumiem, ko viņš tam nodarījis, lietu priekšlaicīgi atprasot, skatīt Civillikuma 1966. pantu.

Civillikuma 1967. pantā noteiktas patapinājuma ņēmēja tiesības, patapinātāju var piespiest izpildīt savus pienākumus, ne vien ceļot prasību, bet arī aizturot lietu. Tas nozīmē, ka jums ir tiesības neatbrīvot īpašumu, līdz netiek izpildīts patapinātāja pienākums atlīdzināt jums zaudējumus, skatīt arī Civillikuma 1734. un 1738. panta piektā punkta noteikumus.

Jums ir ieteicams vērsties pēc juridiskās palīdzības, lai izvērtētu līguma nosacījumus un darījuma faktiskos apstākļus, kā arī lai nepieciešamības gadījumā varētu efektīvi rīkoties savu tiesību aizsardzībai.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas