E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21687
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Ģimene
1
1

Vai audžuvecāks var iegūt aizgādības tiesības pār audžubērnu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. novembrī, 2020
Zane

Pirms kāda laika izšķīros no vīra. Mūsu laulībā tapuši 2 bērni, kas šobrīd pēc vienošanās ir abu vienlīdzīgā aizgādībā. Taču ikdienas aprūpi veicu es, bērni dzīvo kopā ar mani un manu dzīvesbiedru. Vai ir kāda iespēja, kas ļautu manam dzīvesbiedram (kas nav bērnu bioloģiskais tēvs) palīdzēt man veikt darbības, kuras saistītas ar bērniem: piemēram, vest pie ārsta, parakstīt noteiktus dokumentus? Šobrīd to visu varu darīt tikai es (tostarp poliklīnikas apmeklējums), jo visur tiek pieprasīti dokumenti, kas pierāda manu saistību ar bērniem. Vai būtu kāds dokuments, kas ir ilglaicīgāks nekā 3 mēnešu pilnvara? Vai ir iespējams nokārtot aizgādību manam dzīvesbiedram, ja bioloģiskajam tēvam saglabājas aprūpes tiesības?

A
atbild:
14. decembrī, 2020
Marika Mure
juriste

Diemžēl likuma priekšā un apstākļos, kuros jums ar bērnu tēvu pastāv kopīga aizgādība, jūsu tagadējam dzīvesbiedram nav nekādu no aizgādības institūta izrietošu tiesību un arī pienākumu attiecībā uz jūsu bērniem.

Ilgtermiņā situācija varētu būt risināma ar bērnu adopciju atbilstoši Civillikumā un Ministru kabineta 08.11.2018. noteikumos “Adopcijas kārtība” noteiktajam. Taču, nezinot visu faktisko situāciju un apstākļus par bērnu un viņu bioloģiskā tēva savstarpējām attiecībām, ir apgrūtinoši sniegt detalizētu atbildi.

Ņemot vērā, ka bāriņtiesa ir aizbildnības un aizgādnības jautājumu tiešā iestāde, kas atbilstoši Bāriņtiesu likuma 19. panta otrajai daļai ir tiesīga lemt bērna aizgādības jautājumus, kā arī lemt jautājumus par adopciju, aicinu primāri vērsties bāriņtiesā, kuras darbības teritorija atbilst jūsu deklarētajai dzīvesvietai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 48 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas