E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21679
Lasīšanai: 8 minūtes
TĒMA: Reģistri
1
1

Automašīnas noņemšana no uzskaites atsavināšanai Latvijā nenozīmē īpašnieka maiņu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. novembrī, 2020
OLGA

Labdien! 2020. gada septembrī kā transportlīdzekļa īpašniece noņēmu t/l no uzskaites, pārdevu to citai personai, nododot to lietošanā. Bet nesen no policijas atnāca sods uz mana vārda, jo jaunais īpašnieks nav nokārtojis savas saistības, nav reģistrējis t/l uz sava vārda, bet man tagad ir jāatbild par viņa izdarītajiem pārkāpumiem. Norakstīt pilnībā t/l nevaru, jo man tā nav, nekādu datu man arī nav par personu, kam pārdevu t/l, policija arī datus nesniedz. Vai man jāapmaksā pārkāpēja sodi? Ko es varu darīt šādā situācijā? Un ko tieši es esmu pārkāpusi, kuru likumu panti to nosaka?

A
atbild:
29. decembrī, 2020
Linda Ņikona
LV portāls

Šāda situācija pierāda, cik svarīgi ir noslēgt līgumu, lai strīdu gadījumā būtu iespēja vērsties tiesā par savu tiesību aizskārumu. Proti, pārdodot transportlīdzekli, jums ar pircēju bija jānoslēdz pirkšanas un pārdošanas līgums. Uzticēties nepazīstamai personai ir liels risks. Ja savā starpā neslēdzāt līgumu, transportlīdzekļa pārreģistrāciju no īpašnieka (atsavinātāja) citai personai (ieguvējam) bija vismaz jāveic, abām pusēm vai to pilnvarotajām personām klātienē vēršoties Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD).

Kā iepriekš LV portālam norādījusi CSDD, saskaņā ar Latvijas normatīvajos aktos noteikto kārtību automašīnas noņemšana no uzskaites atsavināšanai Latvijā nenozīmē īpašnieka maiņu. Proti, līdz brīdim, kamēr netiek veikta īpašnieka maiņas reģistrācija vai Transportlīdzekļu un to vadītāju reģistrā nav informācijas par īpašnieka maiņu (piemēram, tirdzniecības uzņēmuma izdarīta atzīme Transportlīdzekļu un to vadītāju reģistrā, ka automašīna pārdota tirdzniecības uzņēmumā, līzinga kompānijas izdarīta atzīme par auto nodošanu citas personas īpašumā u. tml.), par transportlīdzekļa īpašnieku uzskata pēdējo reģistrēto un transportlīdzekļa reģistrācijas apliecībā norādīto personu, kas arī atbildīga par darbībām ar auto. Turklāt, lai auto noņemtu no uzskaites, nepieciešams iesniegt transportlīdzekļa reģistrācijas apliecību vai, ja tā nozaudēta, uzrādīt CSDD darbiniekam agregātu numuru salīdzināšanai.

Ja transportlīdzeklis atsavināts citai personai, vispirms jāmēģina sazināties ar šo personu un vienoties par transportlīdzekļa pārreģistrāciju šīs personas īpašumā. Ja ar ieguvēju sazināties neizdodas, bet jūsu rīcībā arī nav savstarpēji noslēgts līgums, strīdu īsti nav iespējams risināt arī tiesas ceļā.

Vienlaikus Ceļu satiksmes likums (CSL) dod tiesības transportlīdzekļa reģistrācijas apliecībā norādītajam īpašniekam ierobežot darbības ar viņa transportlīdzekli CSDD citām personām (piemēram, veikt valsts tehnisko apskati). Šo darbību sauc par īpašnieka liegumu CSDD (skat. CSL 14. pantu). Īpašnieka liegumu CSDD persona var uzlikt, piemēram, šādos gadījumos:

  • ja īpašniekam nepieciešams aizliegt darbības CSDD, lai veiktu atsavinātā transportlīdzekļa pārreģistrāciju vai ierobežotu tā lietošanu;
  • kā papildu iespēju īpašnieka izdotas pilnvaras atsaukumam;
  • īpašnieka aizdomu gadījumā par iespējamām prettiesiskām darbībām, izmantojot viltotus dokumentus.

Vēršam uzmanību, ka īpašnieka liegums neaizliedz citai personai izmantot transportlīdzekli dalībai ceļu satiksmē, kā arī neatbrīvo no atbildības par rīcību ar auto. Liegums arī neierobežo transportlīdzekļa pārreģistrāciju ārvalstīs, ja attiecīgā valsts neveiks atsevišķu pieprasījumu par atļauju reģistrēt konkrēto transportlīdzekli ārpus Latvijas.

Īpašnieka liegumu transportlīdzekļa īpašnieks var reģistrēt un pēc tam dzēst:

  • e-CSDD;
  • jebkurā CSDD klientu apkalpošanas centrā;
  • nosūtot iesniegumu lieguma reģistrācijai vai dzēšanai pa pastu (šajā gadījumā iesniegumam nepieciešams zvērināta notāra vai citas Civillikuma 1474. pantā minētas personas apliecinājums).

Transportlīdzekļa īpašnieka lieguma uzlikšanas izmaksas ir 4,60 eiro, savukārt lieguma dzēšana ir bez maksas.

Situācijā, ja ir pamats uzskatīt, ka šobrīd automašīna ir pretlikumīgi atsavināta, veikts krāpniecisks darījums vai cita pretlikumīga darbība ar transportlīdzekli, transportlīdzekļa reģistrētais īpašnieks var vērsties ar iesniegumu policijā.

Papildus norādām, ka atbilstoši CSL 14.1 panta trešajai daļai transportlīdzekļa īpašnieks (valdītājs, turētājs) par savu transportlīdzekli ir tiesīgs saņemt visu transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā un traktortehnikas un tās vadītāju valsts informatīvajā sistēmā esošo informāciju, tai skaitā informāciju par personām, kuras izdarījušas administratīvos pārkāpumus ar attiecīgo transportlīdzekli, par šīm personām uzliktajiem sodiem un to apmēru, par aizliegumiem, kas piemēroti transportlīdzeklim, u.tml.

Proti, sodi, kas tiek atsūtīti jums kā transportlīdzekļa īpašniekam, tiek piemēroti bez transportlīdzekļa vadītāja klātbūtnes, bet tas nenozīmē, ka pa šo laiku personai, kas faktiski lieto jūsu transportlīdzekli, pašai arī nav piemēroti administratīvie sodi ceļu satiksmē.

Atbilstoši Administratīvās atbildības likuma (AAL) 161. pantam administratīvā pārkāpuma lietu par AAL 19. nodaļā minētajiem pārkāpumiem var izskatīt un lēmumu šajā lietā var pieņemt bez tās personas klātbūtnes, kuru sauc pie atbildības. Par AAL 19. nodaļā minētajiem pārkāpumiem personai piemēro attiecīgajam pārkāpumam noteikto minimālo naudas sodu.

Saskaņā ar AAL 162. pantu, ja pārkāpti apstāšanās vai stāvēšanas noteikumi, bet transportlīdzekļa vadītājs neatrodas pārkāpuma izdarīšanas vietā vai ja pārkāpums fiksēts ar tehniskajiem līdzekļiem, neapturot transportlīdzekli, sodu par pārkāpumu piemēro transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā norādītajam turētājam vai, ja turētājs nav norādīts vai transportlīdzeklis ir noņemts no uzskaites, transportlīdzekļa īpašniekam vai valdītājam, bet, ja pārkāpums izdarīts ar transportlīdzekli, kas nodots tirdzniecībai, – komersantam, kurš veic attiecīgā transportlīdzekļa tirdzniecību.

Sodu par administratīvo pārkāpumu transportlīdzekļa īpašniekam nepiemēro šādos gadījumos:

  • ja tiek konstatēts, ka pārkāpuma izdarīšanas brīdī transportlīdzeklis nav atradies transportlīdzekļa īpašnieka valdījumā citas personas prettiesisku darbību dēļ;
  • ja transportlīdzekļa īpašnieks norāda personu (un to identificējošos datus), kura pārkāpuma izdarīšanas brīdī vadīja transportlīdzekli, kā arī iesniedz šo faktu apliecinošus pierādījumus.

Tā kā šobrīd jūs joprojām esat transportlīdzekļa īpašnieks, prettiesiskas darbības nav pierādītas un jūs nevarat norādīt personas, kura pārkāpuma izdarīšanas brīdī vadīja transportlīdzekli, identificējošos datus, kā arī iesniegt šā fakta apliecinošus pierādījumus, jums piemērotos administratīvo pārkāpumu sodus būs jāapmaksā.

Vienlaikus iesakām saglabāt visus maksājumu apliecinošos dokumentus, jo tie noderēs brīdī, kad būs iespēja vērsties tiesā, ja noskaidrosiet informāciju par personu, kura izdarījusi administratīvos pārkāpumus ar attiecīgo transportlīdzekli, par šai personai uzliktajiem sodiem un to apmēru, par aizliegumiem, kas piemēroti transportlīdzeklim, u. tml., kā arī gadījumā, ja policija uzsāks kriminālprocesu par pretlikumīgi atsavinātu transportlīdzekli vai krāpniecisku darījumu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas