E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10360
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Par bīstamām dzīvojamām mājām

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. septembrī, 2016
Anžela

Labdien. Kas un pēc kādiem kritērijiem var pieņemt lēmumu par to, kā daudzdzīvokļu dzīvojamā māja ir dzīvošanai bīstama un apdraud iedzīvotāju dzīvību? Paldies.

A
atbild:
13. oktobrī, 2016
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Gala vārds šajā jautājumā ir būvvaldei, kas pēc nama īpašnieka vai pārvaldnieka ierosinājuma veic būvekspertīzi un sagatavo atbilstošu atzinumu.

Dzīvojamās ēkas līdz šādam stāvoklim gan nenonāk vien acumirklī. Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 16. pantā cita starpā ir noteikts - dzīvojamās mājas pārvaldniekam ir pienākums atbilstoši dzīvojamās mājas īpašnieka noteiktajai kārtībai slēgt līgumus par pakalpojumiem, kas nepieciešami dzīvojamās mājas uzturēšanai un saglabāšanai lietošanai derīgā stāvoklī, kā arī funkcionāli nepieciešamā zemesgabala uzturēšanai, un “rakstiski brīdināt dzīvojamās mājas īpašnieku par nepieciešamajiem steidzami veicamajiem pasākumiem dzīvojamās mājas pasargāšanai no bojāejas, sabrukuma vai izpostījuma, kā arī aprēķināt šo darbu paredzamās izmaksas/../”.

Ja mājas tehniskā stāvokļa saglabāšanai obligātie remonti izpalikuši vai nu pārvaldnieka negodprātīgas rīcības dēļ, vai tāpēc, ka dzīvokļu īpašnieki nespēja samaksāt nepieciešamos tēriņus, tad patiešām var pienākt brīdis, kad tā ir kļuvusi ekspluatācijā bīstama.

Par kritērijiem, kas ir svarīgi mājas drošai ekspluatācijai, ieskatu dod Ministru kabineta noteikumi Nr. 907 “Noteikumi par dzīvojamās mājas apsekošanu, tehnisko apkopi, kārtējo remontu un energoefektivitātes minimālajam prasībām” (attiecas uz daudzdzīvokļu mājām, kuras dzīvokļu īpašnieki nav pārņēmuši savā valdījumā), īpašu uzmanību pievēršot normatīvā akta 1. pielikumam, kurā norādīts dažāda tipa ēku vidējais kalpošanas ilgums.

Jautājums ir pārāk vispārīgs, lai varētu sniegt konkrētu atbildi par kritērijiem, kas nosaka ēkas ekspluatācijas drošumu, turklāt tā ir būvniecības ekspertu kompetence. Vienai mājai ilgstoši krājies ūdens pagrabā var izskalot pamatus, citām var būt bīstami defekti nesošajās konstrukcijās, tekoša jumta dēļ satrunējuši pārsegumi, nedrošas kāpnes, ārsienu deformācija  utt.

Starp citu, Rīgas pilsētas būvvaldes mājaslapā atrodams saraksts par bīstamām ēkām Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā, kurā raksturoti arī defekti, kas minētās ēkas padara bīstamas.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas