E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21638
Lasīšanai: 4 minūtes

Tiesības uz vecāku pabalstu vērtē sociāli apdrošinātai personai

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. novembrī, 2020
Aiga

Labdien! 2018. gada aprīlī piedzima pirmais bērniņš, līdz 2019. gada novembrim biju bērna kopšanas atvaļinājumā, pēc kura, abpusēji vienojoties, aizgāju no darba, jo nebija iespējas vairs atgriezties darbā. No 2019. gada novembra man ir bezdarbnieka statuss, kuru ārkārtas situācijas valstī dēļ pagarināja līdz 2020. gada 9. novembrim (beidz maksāt pabalstu). Tagad gaidu otru bērniņu, kurš dzims 2021. gada februārī (pirmajam vēl nebūs trīs gadi). Vai es atbilstu kritērijiem, lai saņemtu tāda paša apmēra vecāku pabalstu kā bija pirmajam bērnam? Vai man ir jābūt darba attiecībās?

A
atbild:
13. novembrī, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Maternitātes pabalstu pirms un pēc dzemdībām var saņemt sieviete, kura ir darba ņēmēja vai pašnodarbinātā (tātad – sociāli apdrošināta persona) un kurai ārsts ir izsniedzis darbnespējas lapu B saistībā ar grūtniecības vai dzemdību atvaļinājumu.

Vēl ir nosacījums, ka sieviete, kura nav nodarbināta pabalsta piešķiršanas dienā, var saņemt maternitātes pabalstu, ja ir zaudējusi darba ņēmējas vai pašnodarbinātās statusu ne vairāk kā 60 dienas pirms grūtniecības atvaļinājuma sākuma datuma.

Ja ir piešķirts maternitātes pabalsts, tad ir tiesības saņemt arī vecāku pabalstu.

Bezdarbnieka pabalsta saņemšanas laikā persona nav ne darba ņēmēja, ne pašnodarbinātā un nav sociāli apdrošināta ne maternitātei, ne vecāku apdrošināšanai. Tāpēc šādā situācijā, ja neesat darba attiecībās, nebūs tiesību uz vecāku pabalstu vai pirms tā – uz maternitātes pabalstu un pēc tam uz vecāku pabalstu.

Tiesībām uz maternitātes un vecāku pabalstu ir nepieciešams kvalifikācijas periods. Sociālām iemaksām maternitātes un vecāku apdrošināšanai jābūt veiktām:

  • ne mazāk kā trīs mēnešus pēdējo sešu mēnešu periodā pirms mēneša, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums (grūtniecības atvaļinājuma pirmā diena, no kuras tiek izsniegta darbnespējas lapa B), vai
  • ne mazāk kā sešus mēnešus pēdējo 24 mēnešu laikā.

Kvalifikācijas periods ir laika posms, kurā cilvēks ir bijis darba ņēmējs vai pašnodarbinātais un ir veiktas valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) maternitātes un vecāku apdrošināšanai.

Kvalifikācijas periodā neatkarīgi no VSAOI veikšanas ieskaita laiku, kurā persona, būdama darba ņēmēja vai pašnodarbinātā, noteiktajā sešu mēnešu vai 24 mēnešu periodā ir atradusies grūtniecības vai dzemdību atvaļinājumā, bērna kopšanas atvaļinājumā vai tai ir bijusi pārejoša darbnespēja.

Ja, kopjot bērnu vecumā līdz trim gadiem, piedzimst nākamais bērns, vecāku pabalsts par nākamā bērna kopšanu nevar būt mazāks par vecāku pabalstu, kas piešķirts par iepriekšējo bērnu. Taču tas ir tikai tādā gadījumā, ja ir šīs tiesības uz vecāku pabalstu.

Vecāki par pabalstiem individuālās situācijā var uzzināt Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas