E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21551
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Ko drīkst darīt ar šķūnīšiem

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. novembrī, 2020
Raimonds

Labdien! Man būs daži jautājumi par likumu un pilnvarām, kas attiecas uz daudzdzīvokļu ēku norobežojumiem. Ja viens no ēkas ir nopircis šķūnīšus, nevis pašu zemi Rīgas centrā, vai viņš ir pilnvarots norobežot šo teritoriju? Divstāvu dzīvojamā ēka un aiz tās atrodas šķūnīši, kurus kaimiņš ir iegādājies pirms kāda laika, tad arī pēc tam viņš ir uzstādījis braucamajā daļā vārtus, kurus viņš tikai izmanto, zeme viņam nepieder, tikai šķūnīši. Otrā pusē šai mājai citiem dzīvokļa īpašniekiem nav vietas vairāk, kur novietot savus auto. Neesam arī nekādas atļaujas redzējuši par vārtu uzstādīšanu. Vai vispār tas ir atļauts, un kādi likumi attiecas tieši uz šo jautājumu? Paldies!

A
atbild:
10. novembrī, 2020
Rīgas pilsētas būvvalde
Edgars Butāns, Vadītāja biroja sabiedrisko attiecību projektu vadītājs

Atbilstoši Civillikuma 1036. pantam īpašums dod īpašniekam vienam pašam pilnīgas varas tiesību par lietu, ciktāl šī tiesība nav pakļauta sevišķi noteiktiem aprobežojumiem.

Īpašnieks var aizliegt visiem citiem ietekmēt viņa lietu, kā arī to lietot vai izmantot, kaut arī viņam pašam no tā nerastos nekāds zaudējums (Civillikuma 1039. pants).

Ministru kabineta 02.09.2014. noteikumu Nr. 529 “Ēku būvnoteikumi” 10. punkts nosaka, ka plānotajai būvniecības iecerei nav nepieciešams saskaņojums ar zemes īpašnieku, ja ēka pieder citai personai un ir veicama ēkas vai telpu grupas restaurācija, atjaunošana, pārbūve, neveicot apjoma izmaiņas vai lietošanas veida maiņu, vienkāršotās fasādes atjaunošana, atjaunošana vai vienkāršota atjaunošana bez lietošanas veida maiņas.

Ņemot vērā iepriekš minētās normas, secināms, ka šķūnīšu īpašnieks bez zemes gabala īpašnieku piekrišanas var veikt šķūnīšu restaurāciju, atjaunošanu, pārbūvi, neveicot apjoma izmaiņas vai lietošanas veida maiņu, vienkāršotās fasādes atjaunošanu, atjaunošanu vai vienkāršotu atjaunošanu bez lietošanas veida maiņas. Pārējos gadījumos šķūnīšu īpašniekam jebkura rīcība ar šķūnīšiem vai zemi, uz kuras šķūnīši atrodas, ir jāsaskaņo ar zemes gabala īpašniekiem.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas