E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21511
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Mājoklis
4
4

Vai likumīgi pagrabus pārveidot par dzīvokļiem

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. oktobrī, 2020
Brigita

Labdien! Vēlos pajautāt, kāpēc tagad tiek atļauts māju pagrabstāvos (cokolstāvos) ierīkot dzīvokļus? Mūsu ģimene nopirka pagrabstāvā telpu ar apzīmējumu MD (mākslinieku darbnīca). Kad meita vēlējās tur deklarēties, šādu adresi neatrada. Izrādās, ka pilsētas būvvalde šo MD jau kādus 5 gadus atpakaļ pārveidojusi kā dzīvokli (Nr. 30A). Kādēļ tas bija nepieciešams, un vai tas ir likumīgi? Mūsu pilsētā daudzus pagrabus un puspagrabus pārdod kā dzīvokļus, un neviena iestāde neprotestē.

A
atbild:
12. novembrī, 2020
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Jolanta Kramerovska, zvērināta advokāte

Atbilstoši Dzīvokļa īpašuma likuma 6. panta noteikumiem dzīvokļa īpašumu var izveidot uz likuma, tiesas sprieduma, darījuma, tai skaitā testamenta, vai mājas īpašnieka lēmuma pamata. Dzīvokļa īpašumu izveido, sadalot atbilstoši šā likuma noteikumiem zemesgrāmatā ierakstītu dzīvojamo māju kopā ar tai piederīgajām palīgēkām, būvēm un zemi. Attiecīgi dzīvokļa īpašumu izveide, ja tā atbilst iepriekš norādītajiem pamatiem, ir likumīga.

Par atsevišķu īpašumu var būt gan dzīvojamās, gan arī neapdzīvojamā telpa vai mākslinieka darbnīca, saskaņā ar Dzīvokļa īpašuma likuma 3. panta 1. daļas definīciju atsevišķais īpašums ir dzīvojamā mājā esošs būvnieciski norobežots un funkcionāli nošķirts dzīvoklis, neapdzīvojamā telpa vai mākslinieka darbnīca, kura kā dzīvojamā vai nedzīvojamā telpu grupa reģistrēta Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā. Attiecīgi dzīvokļa īpašumu, kas likumīgi izveidots un atbilst atsevišķa dzīvokļa īpašuma statusam, t.sk. mākslinieku darbnīcas, drīkst pirkt un pārdot tiesību aktos noteiktajā kārtībā.

No jautājuma konteksta vairāk var nojaust, ka konkrētajā gadījumā lasītāju pārsteidz telpas apzīmējums, kas kadastrā nav atrodams kā mākslinieka darbnīca, bet gan ar numuru Nr. 30A. Šeit jānorāda, ka pats apzīmējums ar numuru nemaina šī īpašuma statusu – šī mākslinieka darbnīca ir atsevišķs dzīvokļa īpašums. Telpām numuru piešķiršana šobrīd tiek veikta saskaņā ar Ministra kabineta noteikumiem Nr. 698 “Adresācijas noteikumi”, kas cita starpā nosaka, ka numurus telpu grupām piešķir, sākot no ēkas kreisās malējās kāpņu telpas augošā secībā no zemākā stāva uz augstāko stāvu. Ēkā, kuru veido telpu grupas ar izeju uz āru, numurus telpu grupām piešķir, sākot no ēkas kreisās malas augošā secībā uz ēkas labo malu. Vienā ēkā telpu grupas numuri nedrīkst atkārtoties. Lai izvairītos no iepriekš piešķirtu numuru atkārtošanās, telpu grupas numuru papildina ar latviešu alfabēta lielo burtu (bez diakritiskām zīmēm), bet telpu grupai, kas veidota, apvienojot vairākas telpu grupas, saglabā numuru, kas piešķirts vienai no apvienotajām telpu grupām. Pārējo ēkas telpu grupu numerāciju nemaina; atdalot to no citas telpu grupas, atdalītajai telpu grupai piešķir numuru, kas bija noteikts vienai no apvienotajām telpu grupām, papildinot to ar latviešu alfabēta lielo burtu (bez diakritiskām zīmēm). Pārējo ēkas telpu grupu numerāciju nemaina.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas