E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21464
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Drošība
1
2
1
2

Vai, ceļojot ar bērnu ārpus Latvijas, nepieciešama otra vecāka piekrišana

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. oktobrī, 2020
Sarmīte

Kā man jārīkojas, ja esmu šķīrusies māte un aizbildniecība ir man, un vēlos ar bērnu izbraukt uz ārzemēm (ceļojumā), konkrēti uz ASV? Vai ir nepieciešama otra šķirtā vecāka atļauja?

A
atbild:
16. novembrī, 2020
Marika Mure
juriste

Bērns var šķērsot robežu abu vai tikai viena vecāka pavadībā. Ja ar jautājumā iekļauto terminu “aizbildniecība” esat domājusi to, ka īstenojat ikdienas aizgādību, jo bērns pēc laulības šķiršanas dzīvo kopā ar jums un jūsu mērķis ir vienīgi ceļojums uz ASV, otra vecāka piekrišana nav nepieciešama. Tā būtu nepieciešama vienīgi gadījumā, ja jūs ar bērnu vēlētos pārcelties uz dzīvi citā valstī.

Tomēr svarīgi paturēt prātā, ka valstīm, kurās bērns ieceļo, tai skaitā tranzītvalstīm un pasažieru pārvadātājiem, ir tiesības izvirzīt savas prasības nepilngadīgu ārvalstnieku ieceļošanai. Tādēļ vecākiem pirms ceļojuma jāpārliecinās, vai valsts, uz kuru vai caur kuru ceļos bērns, vai attiecīgais pasažieru pārvadātājs nav noteicis papildu prasības saistībā ar bērna ceļošanu. Sīkāku informāciju var iegūt šeit.

Savukārt, ja jums ar tiesas spriedumu ir nodibināta atsevišķa aizgādība pār bērnu, tad otra vecāka piekrišana nav nepieciešama ne gadījumā, ja dodaties ceļojumā, ne arī pārceļoties uz pastāvīgu dzīvi citā valstī.  

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas