E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21440
Lasīšanai: 2 minūtes
1
4
1
4

Vai bezdarbniecei ir tiesības uz maternitātes un vecāku pabalstu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. oktobrī, 2020
Inguna

Labdien! No 2016. g. strādāju algotu darbu. No 2018. g oktobra līdz 2020. g. 13. jūnijam atrados bērnu kopšanas atvaļinājumā. Ar šī gada 15. jūniju atjaunoju darba attiecības. Nostrādāju līdz 01.09.2020. No darba nācās aiziet. No 03.09.2020. atrodos bezdarbnieka statusā un saņemu bezdarbnieka pabalstu. Tagad uzzināju, ka esmu vēl viena bērniņa gaidībās. Dekrētā būtu jāiet 2021. g. martā. Vai man būs tiesības saņemt maternitātes un vecāku pabalstu? Ja pareizi saprotu jaunos likumus no 2020. g. septembra, tad 6 mēneši 24 mēnešu periodā man iekrīt vēl iepriekšējā bērniņa kopšanas atvaļinājumā (un 2,5 mēnešu darbs). Paldies par atbildi.

A
atbild:
26. oktobrī, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Kvalifikācijas periods tiesībām uz maternitātes un vecāku pabalstu tiek vērtēts darba ņēmējai vai pašnodarbinātajai.

Maternitātes pabalstu pirms un pēc dzemdībām var saņemt sieviete, kura ir darba ņēmēja vai pašnodarbinātā (tātad – sociāli apdrošināta persona) un kurai ārsts ir izsniedzis darbnespējas lapu B saistībā ar grūtniecības vai dzemdību atvaļinājumu.

Vēl ir nosacījums, ka sieviete, kura nav nodarbināta pabalsta piešķiršanas dienā, var saņemt maternitātes pabalstu, ja ir zaudējusi darba ņēmējas vai pašnodarbinātās statusu ne vairāk kā 60 dienas pirms grūtniecības atvaļinājuma sākuma datuma.

Ja ir noteiktas tiesības un piešķirts maternitātes pabalsts, tad ir tiesības saņemt arī vecāku pabalstu.

Bezdarbnieka pabalsta saņemšanas laikā persona nav ne darba ņēmēja, ne pašnodarbinātā. Un bezdarbnieka pabalsta saņēmēja nav sociāli apdrošināta maternitātei, tāpēc arī šādā situācijā nav tiesību uz maternitātes pabalstu un pēc tam – uz vecāku pabalstu.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas