E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21415
Lasīšanai: 4 minūtes
1
2
1
2

Ja neprecēts pāris vēlas iegādāties dzīvokli

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. oktobrī, 2020
Ilze

Neesmu laulībā, prioritāte ir kopā dzīvesbiedru iegādāties dzīvokli. Vai, neesot laulībā, ir iespējams noformēt pirkumu vienādās daļās, ņemot vērā, ka tiks ņemts kredīts? Kas jāņem vērā? Kā pareizi noformēt šo darījumu, kādi likumi uz mums attiecas? Vai ir iespējams izmantot “Altum” garantiju, ja ir bērns no iepriekšējās laulības un dzīvesbiedrs nav tēvs?

A
atbild:
21. oktobrī, 2020

Pirkumu noformēt vienādās daļās ir iespējams, bet, ja tiek ņemts kredīts bankā, tad šis jautājums uzreiz ir jāizrunā ar bankas pārstāvi, jo kredītu piešķir konkrētam mērķim. Ar bankas pārstāvi jāizrunā, vai būsiet divi līdzaizņēmēji vai arī kredīts tiek izsniegts vienam no pāra.

Lai nerastos pārpratumi strīda gadījumā, arī pašiem savā starpā jāizrunā, kā tiks maksāts kredīts, kādi būs katra ieguldījumi kredīta nomaksā, kā arī savstarpēji jāizrunā, kādi būs katra izdevumi kopējā ģimenes budžetā. Ja vienas puses ieguldījums naudas ziņā būs lielāks, jāsaprot, ka īpašums katram piederēs vienādās daļās un strīda gadījumā, ja attiecības tiks pārtrauktas, katrs saņems pusi no īpašuma. Ja īpašums tiks pārdots, katrs pretendēs uz pusi no saņemtās pārdošanas maksas, un tad ir svarīgs jautājums par katra ieguldījumu gan kredīta nomaksā, gan mājsaimniecības izdevumos.

Pirkuma līguma noslēgšanas noteikumi un savstarpējie norēķini paredzēti Civillikumā, savukārt banku darbību regulē Kredītiestāžu likums un katras bankas iekšējie normatīvi. Jebkurā gadījumā jāņem vērā, ka kopdzīve (civiltiesiskās attiecības, ja nav reģistrēta laulība) nav uzskatāma par ģimeni un materiālās attiecības kārtojamas kā starp divām ar laulību nesaistītām personām, tā, kā tas būtu ar jebkuru citu personu.

Viss iepriekš sacītais jāņem vērā, sagatavojot līgumu. Ja savas juridiskās zināšanas uzskatāt par nepietiekamām, lai pašrocīgi sagatavotu līgumu, droši varat doties pie ikviena Latvijas notāra un lūgt notāram gan sagatavot līgumu, gan nostiprināt īpašuma tiesības zemesgrāmatā.

Latvijas notāri sniedz pakalpojumus ne tikai klātienē, bet arī attālināti, tāpēc, ja uzskatāt, ka jums tas ir ērtāk, piesakiet vizīti videokonferences režīmā un noformējiet pirkuma līgumu, neizejot no mājām. Vairāk varat uzzināt šeit.

Mājokļu garantiju programmā ģimenēm ar bērniem galvenais kritērijs garantijas saņemšanai ir vismaz viena bērna esamība vai iestājusies grūtniecība. Nedz vecāku vecums, nedz laulības apliecība, nedz cits bērna vecākus vai vienu no vecākiem raksturojošais aspekts netiek vērtēts. Ministru kabineta noteikumi noteic, ka garantiju tiesības saņemt ir personai, ar kuru kopā dzīvo un kuras apgādībā ir vismaz viens bērns (vai iestājusies grūtniecība). Nav nepieciešams būt precētiem, tāpat garantiju var izmantot arī tad, ja bērnu audzina tikai viens no vecākiem. Jāņem vērā, ka īpašumtiesībām uz iegādājamo mājokli ir jābūt reģistrētām uz personas vārda, kas saņem mājokļu garantiju. Taču vienlaikus svarīga ir personas spēja uzņemties kredītsaistības, ko rūpīgi izvērtēs banka.

“Altum” mājokļa garantija ir 10% no aizdevuma pamatsummas un ne vairāk kā 10 000 eiro, ja ģimenē aug viens bērns (vai arī iestājusies pirmā bērna grūtniecība). Papildu informācija ir piejama šeit.

Atbalstu mājokļa iegādei regulē Ministru kabineta noteikumi Nr. 95 “Noteikumi par valsts palīdzību dzīvojamās telpas iegādei vai būvniecībai”.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas