E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24748
Lasīšanai: 3 minūtes
1
4
1
4

Valsts finansējums alternatīvai apkurei

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. novembrī, 2021
Edgars

Vai būs iespēja programmas ietvaros saņemt no valsts finansiālu atbalstu alternatīvajai apkurei privātmājā? Šobrīd, kad ceļam savu ģimenes māju, mums tas ir ļoti būtiski, domājot par nākotnes klimatu un dabas piesārņojumu. Lietuvā šī prakse jau pastāv, kad valsts palīdz iegādāties piemēram, siltumsūkņus, saules paneļus, mainīt jumtu. Paldies, ka ir iespēja saņemt jau elektromobiļa iegādes atbalstu.

A
atbild:
30. novembrī, 2021

“Altum” īstenotajā privātmāju energoefektivitātes uzlabošanās programmā alternatīvās apkures pasākums var tikt atbalstīts, ja tiek īstenots energoefektivitātes pasākuma komplekss, kura  rezultātā tiek palielināta mājas energoefektivitātes klase un samazināts siltumenerģijas patēriņš par vismaz 20%. Atbalsts tikai alternatīvās apkures uzstādīšanai/iegādei nav paredzēts.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) Eiropas Savienības struktūrfondu un Kohēzijas fonda 2021.–2027. gada plānošanas perioda Darbības programmas ietvaros plāno Eiropas Savienības investīcijas, lai līdz 2027. gadam privātmāju un mazo daudzīvokļu ēku iedzīvotājiem būtu iespēja saņemt Eiropas Savienības līdzfinansējumu gaisa piesārņojuma mazināšanai, prioritāri nomainot neefektīvās malkas apkures krāsnis pret ekodizaina prasībām atbilstošiem biomasas katliem vai pret citām atjaunojamo energoresursu tehnoloģijām (piemēram, siltumsūkņiem, saules paneļiem), kā arī veicināt pieslēgšanos centralizētās siltumapgādes sistēmai. Šīs investīcijas paredzētas primāri pilsētās, kur konstatētas gaisa kvalitātes problēmas, t.sk. arī Rīgā.

Darbības programma šobrīd vēl nav saskaņota ar Eiropas Komisiju, taču ir iesākts darbs pie iepriekš minēto investīciju atbalsta noteikumiem, kur detalizētāk tiks noteikts gan pieejamais finansējumu apjoms, gan finansējuma saņēmēju loks, kā arī citi nosacījumi. Indikatīvi šis atbalsts varētu būt pieejams 2022. gadā, pēc darbības programmas apstiprināšanas Eiropas Komisijā un nacionālo normatīvo aktu izstrādes un saskaņošanas.

Gatavojoties šo atbalsta noteikumu izstrādei, VARAM izstrādā arī vadlīnijas “Vienas vienības izmaksu likmju aprēķina un piemērošanas metodika Eiropas Reģionālās attīstības fonda darbības programmas specifiskā atbalsta mērķa 2.2.3. “Uzlabot dabas aizsardzību un bioloģisko daudzveidību, “zaļo” infrastruktūru, it īpaši pilsētvidē, un samazināt piesārņojumu” pasākuma “Individuālo siltumapgādes sistēmu uzlabošana mājsaimniecībām” īstenošanai”, kas palīdzēs potenciālajiem saņēmējiem vienkāršotākus atbalsta nosacījumus. Šīs vadlīnijas sniedz ieskatu par atbalstāmajām darbībām un izmaksām sadedzināšanas iekārtu nomaiņai. Vadlīniju projekts tika publicēts VARAM mājaslapā sabiedrības līdzdalības iespēju nodrošināšanai. Vadlīniju projekts pieejams šeit.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas