E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21409
Lasīšanai: 7 minūtes
1
1

Fiziskas personas maksātnespējas procesu persona uzsāk labprātīgi

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. oktobrī, 2020
Jānis

Labdien! Vai maksātnespēju var uzsākt, ja nav kavēti maksājumi? Cik naudas paliks kontā no 1300 eiro, ikmēneša ienākumiem, pēc maksātnespējas procesa uzsākšanas? Man ir 6 aizdevumi, par kopējo summu ar kredītu procentiem 20 000 eiro. Cik man izmaksā maksātnespējas procesa uzsākšana? Sakarā ar īres maksu un mobilo pakalpojumu izmaksām būtu nepieciešams saglabāt 600 eiro. Man nav mantas, pret kuru vērst piedziņu, ir tikai alga.

A
atbild:
28. decembrī, 2020
Linda Ņikona
LV portāls

Fiziskas personas maksātnespējas procesu persona uzsāk labprātīgi, un tas ir paredzēts tikai labticīgām personām, kurām no savas gribas neatkarīgu iemeslu dēļ (piemēram, finanšu krīzes ietekmē vai laulības šķiršanas dēļ) samazinājušies ieņēmumi, radušās veselības problēmas u. c. problēmas un kuras vairs nav spējīgas segt vai ilgtermiņā nespēs segt savas saistības pret kreditoriem.

Visticamāk, faktu, ka līdz šim nav kavēti maksājumi kreditoriem, tiesa vērtēs pozitīvi, taču tikpat svarīgs fakts ir iemesls, kāpēc persona vēlas uzsākt fiziskas personas maksātnespējas procesu, t .i., kāpēc persona vairs netiek galā ar maksājumiem kreditoriem.

Piemēram, tiesa, konstatējot, ka persona, katru mēnesi saņemot vienādu darba samaksu, neilgi pirms pieteikuma par fiziskas personas maksātnespējas procesa iesniegšanas tiesā uzņēmusies vēl kādas saistības, visticamāk, noraidīs parādnieka vēlmi pasludināt maksātnespējas procesu, jo viņš nevēlas, nevis nespēj segt savas saistības. Proti, pastāv tiesas spriedumi, kuros tiesa šādās situācijās parādnieka rīcību vērtējusi kā negodprātīgu izturēšanos pret savu finansiālo situāciju un lēmusi, ka parādnieks nevēlas, nevis nespēj segt savas saistības, jo maksātnespējas procesa pasludināšanas brīdī personas ienākumi nav samazinājušies.

Fiziskās personas maksātnespējas procesu iedala divās daļās:

  • bankrota procedūrā – tās laikā tiesas iecelts maksātnespējas procesa administrators pārdod visu parādniekam piederošo mantu (ja tāda ir), iegūto summu novirzot procesa izmaksu un kreditoru prasījumu segšanai;
  • saistību dzēšanas procedūrā – tās laikā parādnieks katru mēnesi kreditoriem proporcionāli novirza saistību dzēšanas plānā paredzēto parādnieka ienākumu daļu.

Saistību dzēšanas procedūrā fiziskajai personai ir noteiktas tiesības paturēt vismaz divas trešdaļas no ienākumiem, lai segtu savas uzturēšanas izmaksas. Ar minētajām izmaksām jāsaprot minimālās izmaksas, kas nepieciešamas personas un tās apgādībā esošo personu uzturēšanai. Proti, likumdevējs ir pieļāvis, ka persona var paturēt vairāk par divām trešdaļām, ja tas nepieciešams šo minimālo uzturēšanas izmaksu segšanai un vienlaikus ir veikti Maksātnespējas likumā un saistību dzēšanas plānā noteiktie maksājumi. Ar uzturēšanas izdevumiem nav saprotami tādi nelietderīgie izdevumi kā nesamērīgi dārga dzīvokļa īre, ceļojumi, restorāna apmeklējumi u. tml.

Atbilstoši Maksātnespējas likuma 172. panta ceturtajai daļai fiziskās personas maksātnespējas procesa netiešās izmaksas ir parādnieka uzturēšanas izmaksas pēc fiziskās personas maksātnespējas procesa pasludināšanas:

  • uzturēšanas izdevumi;
  • kārtējie nodokļu un nodevu maksājumi;
  • kārtējie uzturlīdzekļu maksājumi;
  • likumiskie maksājumi un maksājumi, kas izriet no tiem līgumiem, kuri tiek turpināti vai šajā likumā noteiktajā kārtībā noslēgti pēc fiziskās personas maksātnespējas procesa pasludināšanas (piemēram, administratīvie sodi, īres maksa, maksa par komunālajiem pakalpojumiem utt.);
  • izdevumi, kas saistīti ar trešajām personām piederošās mantas uzturēšanu līdz tās nodošanai šīm personām.

Fiziskā persona var konsultēties ar maksātnespējas procesa administratoru par saistību dzēšanas plānu. Vienlaikus fiziskajai personai tādā gadījumā ir pienākums segt atlīdzību administratoram par juridiskās palīdzības sniegšanu tādā apmērā, kas nepārsniedz samaksu par valstī nodrošinātās juridiskās palīdzības – juridiskās konsultācijas – sniegšanu. Visa maksātnespējas procesa laikā fiziskajai personai ir pienākums segt visus kārtējos maksājumus, arī uzturlīdzekļu un komunālos maksājumus.

Saistību dzēšanas procedūras laikā parādniekam ir pienākums novirzīt kreditoru prasījumu segšanai ne mazāk kā vienu trešdaļu no valstī noteiktās minimālās mēnešalgas apmēra pirms nodokļu samaksas. Tas ir minimums, bet tāpat personai saistību dzēšanas laikā ir pienākums pēc iespējas lielāku daļu savu ienākumu novirzīt kreditoru prasījumu segšanai. Proti, ienākumu palielināšanās gadījumā palielināt maksājumus kreditoriem un demonstrēt viņiem savu labticību. Pretējā gadījumā personas rīcībā var konstatēt Maksātnespējas likumā noteikto pienākumu un labticības principa neievērošanu, kas savukārt nozīmē, ka fiziskajai personai izbeigs maksātnespējas procesu, neatbrīvojot no saistībām.

Fiziskās personas maksātnespējas procesa izmaksas, ko tā sedz pati, ir:

  • depozīts šobrīd vēl 860 eiro apmērā (divas minimālās mēnešalgas), no 2021. gada depozīts būs 1000 eiro apmērā, jo minimālā alga Latvijā būs 500 eiro;
  • valsts nodeva 70 eiro apmērā (pieteikums tiesai).

Tas ir minimums. Proti, Maksātnespējas likums paredz fiziskās personas pienākumu segt arī citas procesa izmaksas, ja tās nav iespējams segt no mantas pārdošanas rezultātā iegūtajiem naudas līdzekļiem, piemēram, mantas novērtēšanas izmaksas, bankas konta uzturēšanas izmaksas, kredītiestāžu noteikto maksu par konta izdruku izsniegšanu u. tml. Tāpat fiziskajai personai ir pienākums segt atlīdzību administratoram par juridiskās palīdzības sniegšanu. Vienlaikus, kā jau tika minēts, visa maksātnespējas procesa laikā fiziskajai personai ir pienākums segt visus kārtējos maksājumus, tostarp uzturlīdzekļu un komunālos maksājumus.

Sīkāku informāciju var meklēt LV portāla publikācijās:

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas