E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21380
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
4
4

Nodokļa atbrīvojums mantota īpašuma pārdošanas ienākumam

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. oktobrī, 2020
Jevgenija

Labdien! No 1998. gada dzīvoklis piederēja mammai. Es visu šo laiku esmu deklarēta un dzīvoju šajā dzīvoklī, cita nekustamā īpašuma man nav. Pirms četriem gadiem nomira mamma un es mantoju šo dzīvokli. Vai, pārdodot šo dzīvokli, man ir jāmaksā kādi nodokļi? Paldies!

A
atbild:
12. oktobrī, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Vispārējā kārtībā likums “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” paredz, ka ienākumu no nekustamā īpašuma pārdošanas apliek ar iedzīvotāju ienākuma nodokli kā ienākumu no kapitāla pieauguma. Nodokļa likme ir 20% no starpības, kāda veidojas, no pārdošanas ieņēmuma atņemot īpašuma iegādes vērtību.

Vairākos gadījumos nodoklis no ienākuma nav jāmaksā, tajā skaitā, ja nekustamais īpašums personas īpašumā (no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā) ir ilgāk par 60 mēnešiem un vismaz 12 mēnešus pēc kārtas (minētajā 60 mēnešu periodā) līdz atsavināšanas līguma noslēgšanas dienai ir personas deklarētā dzīvesvieta.

Likumā ir papildu (un labvēlīgāks) nosacījums, ja pārdod mantotu īpašumu. Proti, ja nekustamais īpašums, kuru pārdod, ir mantots līgumiskā, testamentārā vai likumiskā ceļā no fiziskās personas, kuru ar maksātāju saista laulība vai radniecība līdz trešajai pakāpei Civillikuma izpratnē, uzskatāms, ka nekustamais īpašums ir maksātāja īpašumā no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā kā mantojuma atstājēja īpašums.

Pārdodot no mātes mantotu īpašumu, nodokļa piemērošanai tiek ņemts vērā ne tikai periods, kad īpašums pieder (ierakstīts zemesgrāmatā) mantojuma saņēmējam (šajā gadījumā – mazāk par 60 mēnešiem), bet arī periods, kad tas piederēja mātei. Ja kopā tie ir vismaz 60 mēneši, tad ienākums no īpašuma pārdošanas ar nodokli nav apliekams un nodoklis nav jāmaksā. 

Nodokļus administrē Valsts ieņēmumu dienests, kurā arī jānoskaidro, kā nodoklis tiks piemērots konkrētajā gadījumā, jo informācijai ir jābūt pamatotai ar dokumentiem un valsts reģistros fiksētajiem datiem. Saziņas iespējas atrodamas VID mājaslapā.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas