E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21321
Lasīšanai: 3 minūtes

Muzikāla darba atskaņošana publiskā vietā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. oktobrī, 2020
Ieva

Labdien! Studiju procesa ietvaros vēlos noskaidrot, kādi aspekti jāņem vērā, organizējot kora mūzikas koncertu? Vai ir atšķirīgas prasības, organizējot kora mūzikas un solo koncertus? Kā arī vai kormūzikas koncerta organizēšanas laikā jāprecizē Autortiesību likumā norādītās prasības ar pasākuma norises vietu (manā gadījumā: koncertzāli “Lielais dzintars” Liepājā)? Paldies par jūsu veltīto laiku!

A
atbild:
13. oktobrī, 2020
Olga Lauva
juriste

No Autortiesību likuma izpratnes jums ir rūpīgi jāizvērtē kora mūzikas vai solo mūzikas koncerta repertuārs. Ja vēlaties izmantot ar autortiesībām aizsargātus darbus (oriģināldarbus) koncertā, jums ir jāizņem licence vai atļauja, kuru izsniedz Latvijas autoru biedrība “Autortiesību un komunicēšanās konsultāciju aģentūra/Latvijas Autoru apvienība” (AKKA/LAA).  

Darba izmantošanas tiesības nosaka Autortiesību likuma 40. pants. Autortiesības ir spēkā autora dzīves laikā un 70 gadus pēc viņa nāves.

Līdzīgi kā oriģināldarbu autora tiesības, saskaņā ar Autortiesību likuma 5. panta pirmās daļas 1. punktu tiek aizsargāti arī muzikāli aranžējumi. Ja jūsu izvēlētajā repertuārā ir iekļauti muzikāli aranžējumi, arī šajā gadījumā jums ir nepieciešama licence muzikālā darba atskaņošanai. Autortiesības attiecas ne tikai uz mūzikas autoru (komponistu), bet arī uz tekstu autoru (Autortiesību likuma 4. panta pirmās daļas 2. un 4. punkts).

Ja koncertā muzikālu darbu atskaņošanai izvēlaties ierakstītu mūziku, piemēram, radio, TV, CD u. tml., ir nepieciešams ne vien saņemt atļauju no autora biedrības AKKA/LAA, bet arī noslēgt līgumu ar Latvijas Izpildītāju un producentu apvienību (LaIPA). AKKA/LAA pārvalda darbu autora tiesības, savukārt LaIPA – izpildītāju un fonogrammu producentu tiesības. Licence jums ir jāsaņem ne vēlāk kā desmit dienas pirms darbu izmantošanas. Ir aizliegts izmantot darbu bez atļaujas.

Savukārt no autortiesību viedokļa, organizējot kora vai solo mūzikas koncertu, citu atšķirīgu prasību nav.

Tomēr pirms koncerta organizēšanas aicinu jūs sazināties ar AKKA/LAA e-pastā (info@akka-laa.lv) vai zvanīt nodaļu pārstāvjiem par muzikāliem darbiem – tālr. 67506422 vai 29191372, lai precizētu visus neskaidros jautājumus.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 58 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas