E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21266
Lasīšanai: 3 minūtes

Bērna ikdienas aprūpi un uzraudzību īsteno tas vecāks, pie kura bērns dzīvo

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. oktobrī, 2020
Andrejs

Labdien! Kā būtu jārīkojas, ja šķiršanās procesā ar bijušo sievu ir panākta vienošanās par bērna aizgādību, īsumā: bērns pusmēnesi dzīvo pie tēva (pat nedaudz biežāk) un pārējā laikā pie mātes. Ja esam vienojušies par aizgādību 50/50, vai tēvam ir jāmaksā uzturlīdzekļi? Tēvs papildus uzturlīdzekļiem regulāri pērk drēbes bērnam, ka arī citas nepieciešamās preces. Tēvs nezina, kā tiek tērēti viņa samaksātie bērna uzturlīdzekļi. Vai tēvam ir tiesības pieprasīt atskaitīties par iztērētajiem bērna uzturlīdzekļiem? Vai tēvam ir tiesības nemaksāt uzturlīdzekļus, ja viņš piedalās bērna audzināšanā un aprūpē viņu 50% no mēneša un pat vairāk?

A
atbild:
06. oktobrī, 2020

Civillikuma 178. panta otrā daļa nosaka: ja vecāki dzīvo šķirti, vecāku kopīga aizgādība turpinās. Bērna aprūpi un uzraudzību īsteno tas vecāks, pie kura bērns dzīvo.

Savukārt Civillikuma 179. panta otrā daļa paredz, ka pienākums gādāt par bērna uzturēšanu neizbeidzas, ja bērns ir šķirts no ģimenes vai nedzīvo kopā ar vienu no vecākiem vai abiem vecākiem.

Ja jūsu starpā ir panākta vienošanās par bērna aizgādību, tad arī ir nepieciešams noteikt, kurš vecāks īstenos ikdienas aprūpi un uzraudzību (citiem vārdiem, pie kura vecāka bērns dzīvos pastāvīgi), bet kuram vecākam ir saskarsmes tiesības. Optimālākais variants ir noslēgt rakstveida vienošanos, kurā tiks noteikti visi nosacījumi, tostarp tas, pie kura vecāka būs noteikta bērna pastāvīgā dzīvesvieta.

Tādējādi uzturlīdzekļus bērna uzturēšanai maksā tas vecāks, kuram ir saskarsmes tiesības ar bērnu (pie kura bērns nedzīvo pastāvīgi). Situācijās, kad bērns pavada ar katru vecāku vienādu dienu skaitu, noteikt, kura ir bērna pastāvīgā dzīvesvieta, nav iespējams, jo bērns regulāri pārvācas no viena vecāka pie otra.

Ja pie viena vecāka pavadīto dienu skaits ir lielāks, tad prezumējams, ka tā ir bērna pastāvīgā dzīvesvieta un otrs vecāks maksā uzturlīdzekļus bērna uzturēšanai. Saskaņā ar Civillikuma 179. pantā noteikto abiem vecākiem ir pienākums uzturēt savu bērnu; vecāks nevar aizbildināties ar faktu, ka nodrošina bērnu ar pārtiku, apģērbu un citām nepieciešamajām lietām, tāpēc nemaksās uzturlīdzekļus otram vecākam, pie kura bērns dzīvo pastāvīgi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 292 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas