E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21179
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Kā panākt saskarsmi ar bērnu, ja bērna māte tai iebilst

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. septembrī, 2020
Mārtiņš

Labdien. Vēlējos vaicāt – bērnam pašlaik ir divi gadi, esmu piekritis pārejas posmam bez nakšņošanas, pēc laika ar nakšņošanu, nakšņošanai bērna māte nepiekrīt. Vēlos saprast, kādas ir iespējas saņemt saskarsmi 50/50, ja bērna māte tam kategoriski nepiekrīt. Pašlaik esmu cēlis prasību tiesā par saskarsmi ar bērnu, kurā lūdzu tikties ar bērnu katru otro nedēļas nogali, prasību iesniedzu, jo bērna māte liedza tikties ar bērnu vispār.

A
atbild:
17. novembrī, 2020
Marika Mure
juriste

Ja esat cēlis tiesā prasību par saskarsmes tiesībām, tiesa šo jautājumu nelems bez bāriņtiesas atzinuma. Tas nozīmē, ka, lai taisītu atzinumu, bāriņtiesai vispirms būs jāvērtē abu vecāku spēja pildīt no aizgādības izrietošos vecāku pienākumus un secīgi jādod savs vērtējums saskarsmes kārtībai, ievērojot bērna intereses.

Atbilstoši Civillikuma 177. pantam līdz pilngadības sasniegšanai bērns ir vecāku (abu) aizgādībā. Civillikuma 181. pantā noteiktas bērna tiesības uzturēt personiskas attiecības un tiešus kontaktus ar jebkuru no vecākiem (saskarsmes tiesība), kā arī noteikts vecāku pienākums uzturēt personiskas attiecības un tiešus kontaktus ar bērnu. Tādējādi bērna mātes iebildumiem pret jūsu saskarsmes ierobežošanu jābūt pamatotiem. To nevar ierobežot vienīgi viņas subjektīvā viedokļa vai iegribu dēļ, ignorējot likumā noteiktās vecāku tiesības un pienākumus.

Biedrībā “Vīriešu interešu pārstāvniecība”, kas Latvijā nodarbojas ar vīriešu tiesību un interešu aizsardzību, iespējams saņemt bezmaksas konsultāciju jūsu tiesību aizskāruma gadījumā. Savukārt tiesvedības procesam ieteicams piesaistīt juristu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas