E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2113
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Par kapitāla pieauguma nodokli konkrētā gadījumā jāuzzina VID

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. martā, 2013
Elga Jukone

Labdien! Esmu piedzimusi, uzaugusi dzīvoklī, kurā biju arī deklarēta līdz 2012.gada 28.aprīlim. Tā ir mana vienīgā dzīves vieta, kur dzīvoju vairāk nekā 50 gadus. Sakarā ar to, ka vēlējos pārdot vasarnīcu, piedeklarējos tur. Iznāca otrādi. Pirmo varbūt izdosies pārdot dzīvokli, no kura esmu izdeklarējusies. Vai uz mani attiecas kapitāla pieauguma nodoklis 15% apmērā? Paldies!

A
atbild:
25. martā, 2013
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likuma „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli”  pamatnoteikums, kad nav jāmaksā kapitāla pieauguma nodoklis no ienākuma par pārdoto nekustamo īpašumu ir šāds:

  • ja tas pārdevēja īpašumā (no dienas, kad reģistrēts zemesgrāmatā) ir ilgāk par 60 mēnešiem un
  • vismaz 12 mēnešus līdz atsavināšanas līguma noslēgšanas dienai ir personas deklarētā dzīvesvieta, kas nav deklarēta kā maksātāja papildu adrese.

Laikposms, kad nekustamais īpašums bijis personas deklarētā dzīvesvieta, ir jebkuri 12 mēneši pēdējo 60 mēnešu laikā līdz atsavināšanas līguma noslēgšanas dienai.

Lai iespējami ātri uzzinātu konkrēti Jūsu gadījumā svarīgo informāciju par nodokļa piemērošanas iespējām, ja pārdosiet dzīvokli, Jums jāgriežas Valsts ieņēmumu dienestā: zvanot uz VID informatīvo tālruni 1898 vai arī  klātienē VID klientu apkalpošanas centros. 

VID interneta vietnē ir metodiskais materiāls  „Iedzīvotāju ienākuma nodoklis no nekustamā īpašuma atsavināšanas ienākuma”, kurā ir arī piemēri, kādos gadījumos nodoklis jāmaksā, kādos – ne.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas