E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2111
Lasīšanai: 2 minūtes

Tiesas spriedumu pārskatīt nav pamata

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. martā, 2013
Andris Licitis

Labdien! Kādi grozījumi gaidāmi Krimināllikumā pēc 193.panta  4.daļas. Vai pārskatīs lietu, ja tiesa ir nozīmējusi par šo pārkāpumu 5 gadus.

A
atbild:
26. martā, 2013
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Ar 1.aprīli un grozījumiem Krimināllikumā Latvijā tiek ieviesta jauna kriminālsodu politika.  Mērķis ir mazināt maksimālās un minimālās soda sankcijas un ieviest alternatīvos sodus.

Pēc Krimināllikuma grozījumiem, kas stājas spēkā 1.aprīlī, 193.panta ceturtā daļa tagad ir šāda:

"(4) Par finanšu instrumentu iegūšanu vai atsavināšanu savā vai citas personas vārdā, pamatojoties uz finanšu instrumentu tirgus iekšējo informāciju, kā arī par tirgus manipulācijām ar finanšu instrumentiem vai par šā panta otrajā vai trešajā daļā paredzētajām darbībām, ja tās izdarītas lielā apmērā vai ja tās izdarījusi organizēta grupa";

aizstāt ceturtās daļas sankcijā vārdus "no pieciem līdz piecpadsmit gadiem, konfiscējot mantu" ar vārdiem "no diviem līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas".

Ja ir piespriests sods - brīvības atņemšana uz pieciem gadiem, tad visticamāk to pārskatīt nav pamata. Jo uz personām, kuras izdarījušas noziedzīgu nodarījumu pirms grozījumu Krimināllikumā spēkā stāšanās, attiecas likumā ietvertie Pārejas noteikumi, kas noteic: jaunā likuma nosacījumi neattiecas uz personām, kuras līdz šā likuma spēkā stāšanās brīdim ir notiesātas, izņemot gadījumus, kad par nodarījumu brīvības atņemšanas sods vairs nav paredzēts, maksimālā soda sankcija ir paredzēta mazāka par tiesas piespriesto u.tml.

Pilnībā ar Pārejas noteikumiem varat iepazīties šeit.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 115 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas