E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20973
Lasīšanai: 2 minūtes
1
2
1
2

Vai telefona sarunas ieraksts ir pierādījums civilprocesā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. augustā, 2020
Juris

Vai sarunu ieraksti diktofonā vai kādā citā ierīcē speciāli jāsagatavo, lai tos varētu izmantot kā pierādījumu tiesā? No pieredzes: telefona sarunas (vairāku mēnešu garumā) par abpusēji parakstītā līgumā nolīgto darbu neveikšanu tika iekopētas diskā un rakstiskā veidā atšifrētas. Bet pēc atbildētāja advokāta iebildes – iespējams, ka sarunas varētu būt montētas, – tiesnese šos ierakstus atlika malā un par tiem vairs nerunā.

A
atbild:
26. augustā, 2020

Civilprocesa likuma 92. pants noteic, ka pierādījumi ir ziņas, uz kuru pamata tiesa nosaka tādu faktu esamību vai neesamību, kuriem ir nozīme lietas izspriešanā. Tādējādi, ja līguma izpilde netiek veikta, kā pierādījumus jūs varat izmantot arī telefonsarunu ierakstus, saraksti u. c. Bez iepriekš minētā kā pierādījumus jūs varat izmantot arī citus faktus (dokumentus), kas apstiprina telefonsarunās izteiktos faktus. Tiesa vērtē visus pierādījumus kopsakarā un izdara secinājumus, vai pierādījumi ir attiecināmi uz jūsu izteiktajiem prasījumiem un tos pamato. Tiesai ir iesniedzami ieraksti oriģinālajā ierakstā (atvasinājums ierakstāms diskā vai citā datu nesējā). Ja šajos sarunu ierakstos figurē trešo personu balss ieraksti (kas nav attiecināmi uz lietu), tad šādu personu balss ieraksti ir anonimizējami. Jūs arī varat veikt sarunu ieraksta atšifrēšanu protokolā (telefonsarunas izrakstā) un iesniegt to kā pierādījumu.

Ja jūsu minētajos sarunu ierakstos ir trešo personu balsis, kas nav attiecināmas uz lietu, jums par attiecīgo personas datu (balss ieraksta) esību ir jānorāda tiesai, tādējādi aizsargājot to personu personas datus, kuras nav saistītas ar izskatāmo lietu.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas