E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20930
Lasīšanai: 4 minūtes
2
2

Darbinieka uzteikumam nepieciešama rakstveida forma

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. augustā, 2020
Krista

Labdien! Kādu laiku darbā nostrādāju bez līguma, līdz uzprasījos, ka vēlos strādāt oficiāli. Uzrakstīju iesniegumu, lai mani pieņem darbā, bet līgums līdz šim nav iedots un parakstīts (neesmu neko parakstījusi). VID par mani ir iesniegts pieprasījums (nezinu, kā būtu pareizi, bet uzrādos, ka strādāju šajā vietā). Tad nu sanāca tā, ka saņēmu labāku darba piedāvājumu ar divreiz lielāku algu, un, kā jau katram no mums, labāk ir strādāt tur, kur viss ir oficiāli un lielāka alga. Nedomājot piezvanīju uz iepriekšējo darbavietu un brīdināju (piektdienā), ka pirmdien darbā neieradīšos, jo tā ir sanācis, ka atradu citu darbu. Iepriekšējā darba vadītāja (līgumu neesmu vēl redzējusi un parakstījusi) liek man nākt uzrakstīt atlūgumu. Vai man tas ir jāraksta, ja neesmu parakstījusi līgumu un ir uzrakstīts tikai iesniegums? Darbavieta mani reģistrēja VID, bet mani par to nebija informējusi. Algas nodokļa grāmatiņa man arī nav iesniegta šajā darbavietā. Kā būtu pareizi rīkoties? Paldies!

A
atbild:
25. augustā, 2020
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba attiecības nevar izbeigt, piezvanot pa telefonu un paziņojot, ka darbā vairs neieradīsies. Līdzīgi kā iesniegums jāraksta, darba attiecības nodibinot, arī tās izbeidzot pēc paša vēlēšanās, jāraksta iesniegums.

Darba devējs pamatoti lūdza jums rakstīt iesniegumu par darba attiecību izbeigšanu. Konkrētajā gadījumā darba attiecības ir jālūdz izbeigt, pamatojoties uz Darba likuma 100. pantu.

Jāņem vērā, ka atbilstoši Darba likuma minētajam pantam darbiniekam pēc uzteikuma iesniegšanas ir jārēķinās ar vienu mēnesi darba, līdz faktiski notiek darba attiecību izbeigšana un ir tiesības uz darbu vairs nenākt. Pusēm vienojoties, darba attiecības var izbeigt arī ātrāk.

Par katru darbinieku, uzsākot darba attiecības, darba devējs sniedz informāciju VID kā par nodokļu maksātāju. Tas ir darba devēja pienākums un nozīmē to, ka darba devējs informē valsti, ka jūs pie viņa strādājat un par jums tiek maksāti nodokļi. Īpaša kārtība, kas uzliktu darba devējam pienākumu darbinieku informēt, ka ir paziņots VID par darba attiecībām, normatīvajos aktos nav atrunāta.

Algas nodokļu grāmatiņa kopš 2014. gada 1. jūnija faktiski ir elektronisks dokuments, kas pieejams VID elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS), nevis papīra dokuments. Ja šī ir jūsu vienīgā legālā darbavieta, tad jūsu algas nodokļa grāmatiņa ir pieejama EDS, un tajā ir atzīme par darba attiecībām konkrētajā uzņēmumā.

Pienākumu gādāt par darba līguma noslēgšanu rakstveidā Darba likums uzliek darba devējam. Taču vienlaikus jāņem vērā, ka darba līgums ir divpusējs darījums: katrai pusei – gan darba devējam, gan darba ņēmējam – ir līdzvērtīgas tiesības piedāvāt noslēgt darba līgumu.

Vienlaikus jānorāda, ka darba līguma rakstveida formas neesamība nenozīmē to, ka darba līgums ir spēkā neesošs. Darba līgums ir spēkā arī tad, ja tas slēgts mutvārdos. Tas izriet no Darba likuma 41. panta otrās daļas, kas nosaka: ja darbinieks un darba devējs vai vismaz viena no pusēm ir uzsākusi veikt nolīgtos pienākumus, rakstveida formai neatbilstošam darba līgumam ir tādas pašas tiesiskās sekas kā rakstveidā izteiktam darba līgumam.   

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 73 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas