E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20912
Lasīšanai: 3 minūtes

Pašvaldība un kompensējamās zemes

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. augustā, 2020
Mārtiņš

Labdien! 2003. gadā Rīgas dome piedāvāja manai ģimenei kompensējamo zemi degradētā teritorijā, bez piekļuves, Juglas ezera krastā, bet ar izstrādātu projektu, kurā ir paredzēti ceļi un visas pilsētas komunikācijas. Ņemot vērā solījumus par to, ka tuvāko gadu laikā ceļi tiks uzbūvēti, mēs piekritām šai kompensācijai. Ir pagājuši 17 gadi, bet ceļu vēl nav. Tik vien kā projektētajām ielām iedoti nosaukumi: Krēgermuižas iela un Lojas iela. Vai Rīgas domei ir jārealizē dzīvē šis projekts? Vai es esmu tiesīgs pieprasīt citu kompensējamo zemi?

A
atbild:
27. augustā, 2020
Rīgas dome
Mārtiņš Vilemsons, Ārējās komunikācijas nodaļas vadītāja p. i.

Plašākas atbildes sagatavošanai trūkst informācijas, tāpēc iesakām jums vērsties Īpašuma departamentā un sarunāt konsultāciju klātienē.

Pēc visa spriežot, tā ir vieta pie Juglas ezera, kur ar tā laika prasībām (2003. gads) atbilstošu zemes ierīcības projektu tika izveidotas parceles līdzvērtīgas zemes pretendentiem. Projekts ietvēra risinājumus perspektīvajām ielām, bet, piešķirot šos zemes gabalus, personas tika informētas, ka ielas un komunikācijas nav izbūvētas un to izbūves termiņš nav noteikts. Tas ir ietverts arī Zemes komisijas dokumentos par līdzvērtīgas zemes piešķiršanu.

Valsts, uzliekot pašvaldībām par pienākumu risināt ar zemes reformu saistītos jautājumus, nekad nav piešķīrusi finansējumu ne zemes gabalu veidošanai, ne arī ar to saistītās infrastruktūras izbūvei. Pašvaldībai, protams, ir vispārējs pienākums rūpēties par šiem jautājumiem, bet tas jāsamēro ar pieejamo finansējumu un citām vajadzībām.

Persona var atteikties no piešķirtās līdzvērtīgās zemes līdz galīgā Rīgas pilsētas zemes komisijas lēmuma spēkā stāšanās brīdim. Ja persona savas īpašuma tiesības ir reģistrējusi zemesgrāmatā, atteikšanās no īpašuma tiesības uz nekustamo īpašumu Latvijas normatīvajā regulējumā nav paredzēta (atšķirībā no Vācijas, kur persona to var izdarīt notariālā kārtībā).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 70 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas