E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20732
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Kā iegūt īpašumā pašvaldības dzīvokli

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. augustā, 2020
Jurate

Kādas būtu iespējas ierindas pilsonim iegūt savā īpašumā pašvaldības dzīvokli? Tas vienīgais ir ilgstoši neapdzīvots tuvu avārijas stāvoklim esošā astoņu dzīvokļu mājā, no tiem septiņi ir privatizēti, tādējādi ar pārējo iedzīvotāju atbalstu mēģinātu glābt visu ēku. Potenciālajam pircējam nepieder cits dzīvoklis šajā mājā. Pašvaldība pirms vairākiem gadiem pat atteicās no privātpersonas piedāvājuma atdāvināt savu dzīvokli pašvaldībai. Vai ieinteresētā privātpersona var izteikt piedāvājumu pašvaldībai atsavināt minēto dzīvokli? Vai šo nekustamo īpašumu pašvaldība var nodot arī bez atlīdzības, neizsludinot izsoli? Kādas atsavināšanas metodes ir pieļaujamas avārijas stāvoklī esošai mājai, kura tiek apdzīvota?

A
atbild:
06. augustā, 2020
Rīgas dome
Inga Gulbe, Mājokļu un vides departamenta direktora vietniece, direktora biroja vadītāja

Rīgas pilsētas pašvaldībai piederošie dzīvokļu īpašumi ir nodoti pašvaldības īpašumā, lai pildītu likuma “Par pašvaldībām” 15. panta pirmās daļas 9. punktā noteikto pašvaldības autonomo funkciju: sniegt palīdzību iedzīvotājiem dzīvokļa jautājumu risināšanā, ievērojot likuma “Par palīdzību dzīvokļa jautājuma risināšanā” 11. panta pirmo daļu, kas noteic, ka pašvaldība ir tiesīga izīrēt tai piederošu vai tās nomātu dzīvojamo telpu vienīgi šajā likumā noteiktajām personām un ievērojot šā likuma, likuma “Par sociālajiem dzīvokļiem un sociālajām dzīvojamām mājām” un likuma “Par dzīvojamo telpu īri” noteikumus.

Gadījumos, kad Rīgas pilsētas pašvaldības dzīvoklis tiek atbrīvots un dzīvokļa tehniskā stāvokļa vai dzīvojamās mājas tehniskā stāvokļa dēļ ieguldīt finanšu līdzekļus tā atjaunošanā nav lietderīgi, Rīgas domes Dzīvojamo telpu izīrēšanas komisija, kuras kompetencē ir izlemt jautājumus, kas saistīti ar Rīgas pilsētas pašvaldības īpašumā esošo dzīvokļu lietošanu, lemj par dzīvokļa nodošanu atsavināšanai izsolē. Tādā gadījumā dzīvokli var iegādāties jebkura fiziska vai juridiska persona, piedaloties publiskā izsolē. Šis ir vienīgais ceļš, kā pašvaldība var atsavināt savu īpašumu. Tā tehniskajam stāvoklim nav nozīmes. Publiskās izsoles organizē Rīgas pašvaldības dzīvojamo māju privatizācijas komisija, ar izsolāmo dzīvokļu sarakstu var iepazīties (un iegūt nepieciešamo informāciju par izsolēm) privatizācijas komisijas mājaslapā.

Ja dzīvojamā māja, pamatojoties uz sertificēta speciālista izstrādātu dzīvojamās mājas tehniskās apsekošanas atzinumu, ir atzīta par sliktā tehniskā stāvoklī esošu (vai arī mājas konkrētas konstrukciju daļas ir atzītas par avārijas stāvoklī esošām), tad dzīvokļu īpašnieku kopībai ir jālemj par nepieciešamajām darbībām (finanšu līdzekļu uzkrājumu veidošana remontdarbiem, to izpilde), kas veicamas, lai likvidētu dzīvojamās mājas konstrukciju avārijas stāvokli un uzlabotu dzīvojamās mājas tehnisko stāvokli. Ja šādā mājā ir kaut viens Rīgas pilsētas pašvaldības dzīvoklis, tad iepriekš minēto lēmumu pieņemšanā un finanšu līdzekļu uzkrājumu veidošanā līdz brīdim, kad pašvaldības īpašumā esošais dzīvoklis tiek atsavināts izsolē, piedalās arī Rīgas pilsētas pašvaldība, tāpat kā visi pārējie dzīvokļu īpašnieki.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas