E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20709
Lasīšanai: 3 minūtes

Līguma izbeigšanas kārtība

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. jūlijā, 2020
Aina

Tika noslēgts pirkuma līgums nekustamajam īpašumam ar ikmēneša maksājumu 300 eiro apmērā līdz 2021. gada augustam ar gala atlikumu, pēc kura nomaksas augustā īpašums tiek pārrakstīts uz pircēja vārda zemesgrāmatā. 2016. gadā tika iekavēti trīs maksājumi (pārdevējs nomainīja bankas kontu, uz kuru jāveic ikmēneša maksājums, un mums par to netika laikus paziņots), un pagājušajā gadā divi maksājumi (pašu vainas dēļ, aizmirsām pārskaitīt). No pagājušā gada līdz šim brīdim visi maksājumi veikti laikus. Tāpat veikti divi papildu maksājumi, lai dzēstu divus nenomaksātos maksājumus gadu iepriekš. Par iekavētajiem 2016. gada maksājumiem tika samaksāts 2016. gadā vienā lielā maksājumā (summa aprēķināta, ņemot vērā iztrūkstošos maksājumus un jau samaksāto summu, pieturoties pie minimālās maksas 300 eiro mēnesī). Vai pārdevējam ir tiesības tagad vienpusēji atkāpties no līguma? Un vai viņš ir tiesīgs piedzīt līgumsodu par trim iekavētajiem maksājumiem, kad tika nomainīts bankas konts?

A
atbild:
27. jūlijā, 2020

Saskaņā ar Civillikuma 1587. pantu tiesīgi noslēgts līgums uzliek līdzējam pienākumu izpildīt apsolīto un ne darījuma sevišķais smagums, ne arī vēlāk radušās izpildīšanas grūtības nedod vienai pusei tiesību atkāpties no līguma, kaut arī atlīdzinot otrai zaudējumus.

Kā tas ir norādīts jautājumā, starp pusēm ir noslēgts līgums, t. i., jums vispirms ir jāiepazīstas ar minēto līgumu (līguma uzteikuma kārtība). Pirmšķietami, ja pārdevējs ir veicis norēķinu rekvizītu maiņu, par ko jūs netikāt informēti (arī kartībā, kāda ir paredzēta līgumā), šis apstāklis nevar būt par pamatu līguma uzteikumam no pārdevēja puses, jo minētajās darbībās ir vainojams pats pārdevējs. Līdz ar to vēršam uzmanību: kārtība, kādā puses informē viena otru savu datu izmaiņu gadījumā, arī ir atrunājama līgumā.

Ja esat veikuši samaksu par kavētajiem maksājumiem un pārdevējs šos maksājumus ir pieņēmis (2019. gadā), tad pirmšķietami uzteikt līgumu 2020. gadā, kad ir pagājis ievērojams laiks un parādsaistības ir dzēstas, nav tiesiski. Kā jau minēts iepriekš, jums jāizanalizē noslēgtā līguma nosacījumi attiecībā uz tā uzteikšanas kārtību un pamatojumu.

Ja noslēgtais līgums paredz līgumsoda piemērošanu, tad pārdevējs ir tiesīgs to piemērot. Līgumsoda maksimālais apmērs ir noteikts Civillikuma 1716. pantā, un tas nevar pārsniegt 10% no parāda pamatsummas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas