E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20530
Lasīšanai: 2 minūtes

Vai var lūgt atlīdzināt prasītāja pārstāvja tiesāšanās izdevumus

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. jūlijā, 2020
Jānis

Prasītāja uz pilnvaras pamata ir pilnvarojusi juristu, kurš nav advokāts, pārstāvēt prasītāju civillietā. Vai prasītāja var iesniegt lūgumu tiesai par tiesāšanās izdevumu piedziņu no atbildētāja par prasītājas pārstāvja ceļa izdevumiem?

A
atbild:
06. augustā, 2020
Gatis Graustiņš
juriskonsults

Nevaru komentēt norādīto transporta izdevumu apmēru, bet aprakstītajā situācijā jūs, iespējams, gribat saņemt atbildi uz diviem jautājumiem.

Vai prasītāja var iesniegt lūgumu par tiesāšanās izdevumu piedziņu par prasītājas pārstāvja ceļa izdevumiem? Atbilde uz šo jautājumu ir jā, un Latvijas tiesu praksē ir atziņas, ka lūgumu par tiesāšanās izdevumu atlīdzināšanu var iesniegt vienīgi tiesvedības laikā. Tiesa lems, vai pusei, kuras labā taisīts spriedums, visi prasītājas norādītie tiesāšanās izdevumi būs jāatlīdzina pilnībā vai daļā no pieteiktā apmēra.

Vai prasītāja pilnvarota pārstāvja, kurš nav advokāts, transporta izdevumi vispār ir atlīdzināmi? Ievērojot Civilprocesa likuma 44. panta pirmās daļas otrā punkta noteikumus, var konstatēt, ka prasītāja pārstāvja transporta izdevumi arī ir viens no paredzētajiem tiesāšanas izdevumiem, par kuriem var saņemt atlīdzību. Piemēram, juridiskās personas var pārstāvēt tikai pārstāvis, bet tas nenozīmē, ka strīdā iesaistītai juridiskajai personai jāsedz visas izmaksas par pārstāvja ierašanos uz tiesas sēdi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 73 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas