E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20520
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Veselība
2
2

Grūtniecības atvaļinājuma sākuma datumu nosaka ārsts

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. jūlijā, 2020
Amanda

Vai man ir tiesības brīvprātīgi grūtniecības atvaļinājumā doties vēlāk, pievienojot neizmantotās dienas pēcdzemdību atvaļinājumam?

A
atbild:
30. jūlijā, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Sākoties grūtniecības un dzemdību atvaļinājumam, sievietei izsniedz divas darbnespējas lapas B, no kurām pirmo (par grūtniecības atvaļinājumu) noslēdz tūlīt, bet otro (par dzemdību atvaļinājumu) – pēc dzemdībām. To nosaka Ministru kabineta noteikumu Nr. 152 “Darbnespējas lapu izsniegšanas un anulēšanas kārtība”.

Darbnespējas lapu grūtniecības atvaļinājumam izsniedz no grūtniecības 32. nedēļas. Ja medicīniskā aprūpe sakarā ar grūtniecību uzsākta līdz grūtniecības 12. nedēļai un izpildīti visi ārsta norādījumi, darbnespējas lapu grūtniecības atvaļinājumam izsniedz no grūtniecības 30. nedēļas.

Tātad grūtniecības atvaļinājuma sākuma datumu nosaka ārsts. Ārsts darbnespējas lapu sagatavo elektroniski veselības informācijas sistēmā atbilstoši normatīvajiem aktiem par vienoto veselības nozares elektronisko informācijas sistēmu. Informāciju par darbnespējas lapu saņem arī darba devējs.

Grūtniecības un dzemdību atvaļinājumu darba devējs piešķir uz ārsta izsniegtas darbnespējas lapas pamata. Ārsts nosaka atvaļinājumu periodu – attiecīgi par tādu darba devējs piešķir šos atvaļinājumus.

Atbilstoši likuma “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu 5. pantam grūtniecības atvaļinājuma ilgums ir 56 kalendāra dienas, tikpat ilgs ir dzemdību atvaļinājums. Ja medicīnas aprūpe sakarā ar grūtniecību uzsākta līdz grūtniecības 12. nedēļai un topošā māmiņa ir izpildījusi visus ārsta norādījumus, darbnespējas lapu grūtniecības atvaļinājumam izsniedz no grūtniecības 30. nedēļas, un tad grūtniecības atvaļinājumam pieskaita 14 dienas. Kopā tās ir 70 dienas. Savukārt, ja grūtniecības, dzemdību vai pēcdzemdību periodā rodas sarežģījumi, kā arī gadījumos, kad piedzimuši divi vai vairāk bērnu, sievietei piešķir vēl papildu 14 dienas ilgu atvaļinājumu, kas tiek pievienots dzemdību atvaļinājumam.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas