E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20519
Lasīšanai: 3 minūtes

Grūtnieces tiesības darbā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. jūlijā, 2020
Ilze

Labdien! Man ir noslēgts darba līgums uz noteiktu laiku. Atlicis strādāt vēl sešus mēnešus. Kādas ir manas tiesības, ja šajā laikā posmā iestājas grūtniecība? Vai man ir jāstrādā visu atlikušo laiku, un vai man ir tiesības pēc līguma izbeigšanās saņemt no darba devēja materiālo atbalstu, pabalstus vai tamlīdzīgi? Un vai darba devējam ir tiesības mani atlaist pirms darba līgumā norādītā darba attiecību izbeigšanas datuma, ja darba devējs tiek informēts par grūtniecību? Kādas ir manas tiesības?

A
atbild:
27. jūlijā, 2020
Zaida Kalniņa
LV portāls

Neviens normatīvais akts neparedz tiešu regulējumu, kad un kā grūtniecei jāpaziņo darba devējam, ka viņa gaida mazuli. Ja sieviete vēlas, viņa to darba devējam var neteikt līdz pat brīdim, kad jādodas pirmsdzemdību atvaļinājumā. Taču informēt darba devēju var gan mutiski, gan rakstveidā, gan iesniedzot ārsta sagatavotu izziņu.

Atlaist grūtnieci var tikai īpašās situācijās, taču pamatojums nekādā gadījumā nevar būt fakts, ka darbiniece ir informējusi darba devēju par grūtniecību.

Atbilstoši Darba likumam atlaišana iespējama stingri definētos gadījumos:

  • darbiniece bez attaisnojoša iemesla ir būtiski pārkāpusi darba līgumu vai noteikto darba kārtību;
  • veicot darbu, ir rīkojusies prettiesiski un tādēļ zaudējusi darba devēja uzticību;
  • veicot darbu, ir rīkojusies pretēji labiem tikumiem, un šāda rīcība nav savienojama ar darba tiesisko attiecību turpināšanu;
  • veicot darbu, darbiniece bijusi alkohola, narkotiku vai toksiska reibuma stāvoklī;
  • darbiniece rupji pārkāpusi darba aizsardzības noteikumus un apdraudējusi citu personu drošību un veselību;
  • tiek likvidēts darba devējs – juridiskā persona vai personālsabiedrība.

Vispārēji, ja darba līgums ir noslēgts saskaņā ar Darba likuma 44. pantu uz noteiktu laiku, tad šāds līgums izbeidzas ar līgumā norādīto datumu arī pārejošas darbnespējas un grūtniecības gadījumā. Tiesiskais regulējums par darba līguma izbeigšanos, kas noslēgts uz noteiktu laiku, ir atrodams Darba likuma 113. pantā. Tas nozīmē, ka jūsu situācijā darba devējam nav obligāta pienākuma nodarbināt jūs ilgāk par līgumā nolīgto laiku. Likumdevējs nav paredzējis grūtnieces aizsardzību uz noteiktu laiku nolīgta darba gadījumā.

Taču, ja līguma darbības laikā ir iestājies pirmsdzemdību atvaļinājuma periods, jums ir tiesības to saņemt. Tā saukto maternitātes atvaļinājumu piešķir uz darbnespējas lapas B pamata, un to apmaksā valsts VSAA personā.

Grūtniecības laikā jums ir tiesības uz labvēlīgiem darba vides apstākļiem. Vairāk par šo tēmu lasiet skaidrojumā “Darbiniece gaida mazuli. Kas jāievēro darba devējam”.

Darba devēja uzņēmuma iekšienē noteikto sociālo pabalstu piešķiršanas kārtība parasti ir noteikta iekšējā dokumentā, un par to jums vislabāk būtu jāinteresējas personāldaļā. Ārējie normatīvie akti nenosaka individuālo darba devēja pabalstu izmaksas noteikumus.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas