E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20509
Lasīšanai: 3 minūtes

Tiesības uz pabalstiem ir sociāli apdrošinātai sievietei

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. jūlijā, 2020
Aija

Labdien! Šā gada februārī man priekšlaikus piedzima bērniņš, kurš īsi pēc dzemdībām nomira. Sakarā ar šo gadījumu valsts piešķīra man divas B lapas (140 dienas), līdz ar to nestrādāju līdz šim brīdim. Šobrīd ir sanācis tā, ka atkal esmu stāvoklī un tūlīt ir jāatgriežas darbā, tāpēc vēlos noskaidrot – kāds pabalsts man pienāksies, aizejot dekrētā? Un kāds (otrs scenārijs), ja es izbeigšu darba attiecības? Pastāv iespēja, ka man nāksies veselības dēļ ievērot gultas režīmu un nevarēšu strādāt, un darba devējam es nebūšu izdevīga, ja sēdēšu uz slimības lapām ilgstoši.

A
atbild:
14. jūlijā, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Lai būtu tiesības uz maternitātes pabalstu un pēc tam uz vecāku pabalstu, ir jābūt sociāli apdrošinātai kā darba ņēmējai vai pašnodarbinātajai, kura veic sociālās iemaksas.

Tiesības uz maternitātes pabalstu ir arī sievietēm, kuras zaudējušas darba ņēmēja vai pašnodarbinātā statusu ne agrāk kā 60 dienas pirms grūtniecības vai dzemdību atvaļinājuma.

Darba likuma 109. panta pirmajā daļā ir noteikts aizliegums uzteikt darba līgumu ar grūtnieci, izņemot gadījumus, kas noteikti Darba likuma 101. panta pirmās daļas 1., 2., 3., 4., 5. un 10. punktā. Izņēmumi galvenokārt attiecas uz nopietniem pārkāpumiem, ko pieļāvis darbinieks. Taču ne jau tāpēc, ka darbiniece grūtniecības laikā ilgstoši slimo. Turklāt, ja darbinieks ilgstoši slimo, valsts (nevis darba devējs) apmaksā slimības lapu B.

Slimības laikā darbinieks nezaudē darba ņēmēja un sociāli apdrošinātas personas statusu.

Jāpiebilst, ka jūsu izklāstītā informācija ir nepietiekama, lai sniegtu atbildi. Ja pārtrauksiet darba attiecības, var izveidoties situācija, ka nebūsiet sociāli apdrošināta periodā, kas dod tiesības uz maternitātes pabalstu, jo tas atkarīgs no laika, kad izsniegta darbnespējas lapa B sakarā ar grūtniecību.

Darbnespējas lapu grūtniecības atvaļinājumam izsniedz no grūtniecības 32. nedēļas. Ja medicīniskā aprūpe sakarā ar grūtniecību uzsākta līdz grūtniecības 12. nedēļai un izpildīti visi ārsta norādījumi, darbnespējas lapu grūtniecības atvaļinājumam izsniedz no grūtniecības 30. nedēļas.

Tas, kā tiks noteiktas tiesības uz pabalstiem un kā tie tiks aprēķināti individuālajā situācijā, ir jānoskaidro Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 70 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas