E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20506
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Valsts nosaka savus nodokļu likumus un to piemērošanu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. jūlijā, 2020
Dina

Labdien! Es redzu, ka daudzi cilvēki (un arī es) uzdod e-konsultācijās līdzīgus jautājumus par to, kā reģistrēt saimniecisko darbību, kas vērsta uz savas produkcijas pārdošanu citās valstīs. Jūs vienmēr sniedzat vienādus skaidrojumus par to, kādi nodokļi ir maksājami Latvijā VID, un iesakāt iepazīties ar VID materiāliem saimnieciskās darbības veicējiem. Šajos materiālos nekas nav minēts par to, ka par ārvalstīs gūto ienākumu, iespējams, arī jāmaksā ārvalstu viņu vietējie nodokļi. Valsts ieņēmumu dienesta kompetencē nav sniegt konsultācijas par nodokļu piemērošanas kārtību ārvalstīs un ārvalstu nodokļu normatīvo aktu piemērošanas jautājumiem, tādējādi ar jautājumiem par to, vai gūtie ienākumi ir/nav pakļaujami aplikšanai ar ienākuma nodokli ārvalstī, un par nodokļa piemērošanas kārtību ārvalstī ieteikts vērsties ārvalsts nodokļu administrācijā pašam saimnieciskās darbības veicējam. No pēdējā skaidrojuma izriet, ka Latvijā dzīvojošam un strādājošam saimnieciskās darbības veicējam, kas grib pārdot savu produkciju ārzemēs, pašam ir jāvēršas visu pasaules valstu nodokļu administrācijās ar lūgumu paskaidrot, vai viņam ir jāmaksā nodokļi šajās valstīs un kā tas ir darāms. Pat pārzinot svešvalodas augstajā līmenī, saimnieciskās darbības veicējs var nepareizi kaut ko saprast par ārvalsts nodokļu uzskaites kārtību, bet, nezinot svešvalodas, viņš vispār nevar iesaistīties saimnieciskajā darbībā ārpus Latvijas robežām. Manuprāt, tas viss padara neiespējamu jebkādas saimnieciskās darbības veikšanu ārvalsts tirgos, taču jūs sniedzat nepilnīgu informāciju par Latvijā veicamo nodokļu uzskaites kārtību par ienākumiem no ārzemes tirgiem. Arī vēršanās visu valstu nodokļu administrācijās svešvalodā ir nopietns šķērslis jebkādai saimnieciskajai darbībai ārpus Latvijas. Kāpēc nekad netiek pieminēts fakts, ka saimnieciskās darbības veicējam pašam ir jāvēršas ārvalsts nodokļu administrācijās, var teikt, visās pasaules valstīs, ja viņš grib pārdot savu produkciju ārzemēs, izmantojot, piemēram, tikai savu interneta vietni, neko vairāk?

A
atbild:
29. jūlijā, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Latvija administrē savas valsts nodokļus atbilstoši savas valsts tiesību aktiem. Arī LV portāls nevar sniegt informāciju par citu valstu nodokļu normatīvo regulējumu. Katrā valstī ir savi nodokļu likumi, un to piemērošana ir attiecīgās valsts kompetence.

Latvijas likums “Par nodokļiem un nodevām” noteic: “Konkrēto nodokli vai nodevu uzliek saskaņā ar konkrētā nodokļa vai nodevas likumu, kā arī šajā likumā paredzētajos gadījumos saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem vai vietējo pašvaldību saistošiem noteikumiem.”

Informācija saimnieciskās darbības veicējiem tiek norādīta tāpēc, ka savs bizness ietver nodokļa režīma izvēli, grāmatvedības organizēšanu, iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksātājam – arī pienākumu veikt valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, kas ir atšķirīgas dažādās situācijās.

Jūsu jautājuma izklāstā nav norādīts ne konkrētais “pēdējais skaidrojums”, no kura izriet, ka Latvijā dzīvojošam un strādājošam saimnieciskās darbības veicējam, kas grib pārdot savu produkciju ārzemēs, pašam ir jāvēršas visu pasaules valstu nodokļu administrācijās ar lūgumu paskaidrot, vai viņam ir jāmaksā nodokļi šajās valstīs un kā tas ir darāms, ne formulēts jautājums par nodokļu piemērošanu kādā darījumā konkrētā valstī.

Ja aktīvi strādā ar daudzām pasaules valstīm, ieteicams atrast laiku, lai iegūtu vismaz pamatinformāciju.

Piemēram, Eiropas Savienības (ES) interneta vietnē “Tava Eiropa” ir apskats “Ienākuma nodokļi ārvalstīs”.

Tur atrodama arī atbilde uz jautājumu, kura valsts var jums likt maksāt nodokļus:

“Nav ES mēroga noteikumu par to, kā ES pilsoņiem, kuri dzīvo, strādā vai pavada laiku ārpus savas valsts, ir piemērojami nodokļi par ienākumiem. Tomēr valsts, kurā esat nodokļu rezidents, parasti var iekasēt nodokli par visiem jūsu ienākumiem (arī bezstrādes ienākumiem), ko esat guvis jebkurā pasaules valstī. Proti, var nākties maksāt ienākuma nodokli par algu, pensiju, pabalstiem, par ienākumu no īpašuma vai citiem avotiem, par kapitāla pieaugumu no īpašuma pārdošanas.”

Ir norādītas ne tikai ES valstu, bet arī kandidātvalstu un vairāku citu valstu nodokļu administrāciju interneta adreses. Informācija saziņai ir vācu, angļu un franču valodā.

Latvijā ir vairāki uzņēmumi, kas sniedz konsultācijas starptautisko un iekšzemes nodokļu, kā arī pārrobežu nodokļu jautājumos, tātad ir specializējušies šajā jomā. Ja ir plašs bizness visā pasaulē, jāapsver iespēja izmantot šādus pakalpojumus.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 64 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas