E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20492
Lasīšanai: 2 minūtes

Vai pienākas BKA, ja bērna piedzimšanas brīdī nav bijušas darba attiecības

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. jūlijā, 2020
Sandra

Labdien! Vai man ir tiesības uz bērna kopšanas atvaļinājumu, ja bērna dzimšanas laikā es nebiju darba attiecībās? Tagad bērnam ir 6 gadi, strādāju valsts iestādē 4 gadus.

A
atbild:
30. jūlijā, 2020
Valsts darba inspekcija
Laura Akmentiņa, Klientu atbalsta nodaļas vadošā juriskonsulte

Darba likuma 156. panta pirmā daļa noteic, ka ikvienam darbiniekam ir tiesības uz bērna kopšanas atvaļinājumu sakarā ar bērna dzimšanu vai adopciju. Šādu atvaļinājumu piešķir uz laiku, kas nav ilgāks par pusotru gadu, līdz dienai, kad bērns sasniedz astoņu gadu vecumu.

Bērna kopšanas atvaļinājums paredzēts, lai saistībā ar bērna piedzimšanu vai adopciju nodrošinātu ikvienam vecākam bērna aprūpes iespēju līdz noteiktam bērna vecumam. Tiesības uz bērna kopšanas atvaļinājumu var izmantot vecāki kā darba ņēmēji. Šīs tiesības ir realizējamas, neraugoties uz nodarbināšanas periodu pie attiecīgā darba devēja (piemēram, bērns piedzimis pirms darba tiesisko attiecību uzsākšanas vai neilgi pēc darba tiesisko attiecību uzsākšanas) vai darba līguma termiņu (darba līgums noslēgts uz nenoteiktu laiku vai noteiktu laiku). Proti, ikvienam darbiniekam ir tiesības uz bērna kopšanas atvaļinājumu, tā izmantošanā ievērojot Darba likuma 156. pantā noteikto kārtību.

Papildus norādām, ka bērna kopšanas atvaļinājuma gadījumā valstī noteikto pabalstu apmaksu līdz noteiktam bērna vecumam nodrošina Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra no valsts sociālā budžeta līdzekļiem, nevis darba devējs.

Tādējādi par nosacījumiem šādu pabalstu saņemšanai un savām tiesībām uz to saņemšanu iesakām jums vērsties Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas