E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20425
Lasīšanai: 4 minūtes
2
2

Vienošanās līguma tiesiskās sekas

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. jūnijā, 2020
Jānis

2019. gada 22. februārī ar darba devēju esmu parakstījis vienošanos par darba līguma izbeigšanu atbilstoši darba likuma 114. pantam, nosakot, ka 2020. gada 31. marts būs pēdējā darba diena. Šajā dokumentā ir iekļauts punkts, ka pēdējā darba dienā man tiks izmaksāta prēmija saistībā ar darba līgumu. 2020. gada martā tika noslēgta papildu vienošanās, kurā tika mainīts iepriekšējā vienošanās līgumā noteiktais pēdējās darba dienas datums: tas tika pārcelts vēl uz gadu. 2020. gada 31. martā atbilstoši sākotnējai norunai esmu saņēmis no darba devēja “prēmiju”, kas ir klasificēta kā atlaišanas pabalsts. Sakarā ar šo klasifikāciju šī naudas summa netiek iekļauta vidējās izpeļņas aprēķinā. Vai man ir tiesības pieprasīt darba devējam šo izmaksu pārklasificēt par prēmiju saistībā ar darba līgumu? Uz kāda pamata darba devējs drīkstētu noraidīt šo pieprasījumu? Vai tad, ja darba attiecības tiek izbeigtas atbilstoši 114. punktam, var tikt izmaksāts atlaišanas pabalsts? Teorētiski neesmu atlaists, bet pārtraucu darba attiecības pēc abpusējas vienošanās. Uz cik ilgu laika periodu darba devējam ir tiesības piedāvāt parakstīt šādus vienošanās papildinājumus, mainot pēdējo darba dienu?

A
atbild:
29. jūnijā, 2020
Valsts darba inspekcija
Dace Stivriņa, Darba tiesību nodaļas Konsultatīvā centra vadītāja

Atbilstoši Darba likuma 114. pantam darbinieks un darba devējs var izbeigt darba tiesiskās attiecības, savstarpēji vienojoties. Iniciēt darba tiesisko attiecību pārtraukšanu pēc Darba likuma 114. panta var gan darbinieks, gan darba devējs. Ja otra puse piekrīt izteiktajam piedāvājuma, vienošanās ir slēdzama rakstveidā.

Par darba tiesisko attiecību pārtraukšanas datumu puses vienojas. Tā kā vienošanās līgumā visi punkti balstās uz pušu vienošanos, Darba likuma normas neierobežo darba devēju un darbinieku darba tiesisko attiecību pārtraukšanas termiņā.

Atlaišanas pabalsta izmaksu, pārtraucot darba tiesiskās attiecības pēc Darba likuma 114. panta, Darba likums neparedz. Darba likuma 114. pants neparedz arī papildu nosacījumu iekļaušanu vienošanās līgumā, piemēram, atlaišanas pabalsta vai prēmijas izmaksu. Ja vienošanās līgumā par darba tiesisko attiecību pārtraukšanu tika iekļauts šāds nosacījums, tas izriet no Civillikuma saistību tiesību daļas. Līdz ar to vienošanās līgumā iekļautais papildu nosacījums izpildāms tā, kā tas noteikts. Ja darba devējs neizpilda vienošanās līgumā iekļauto papildu noteikumu, jums saskaņā ar Darba strīdu likumu ir tiesības vērsties tiesā.

Līdz ar to, ja vienošanās līgumā tika noteikts punkts, kas paredz izmaksāt prēmiju, nevis atlaišanas pabalstu, tad darba devējam jāizmaksā prēmija. Ja darba devējs izmaksājamo naudas summu ir darba samaksas izmaksas un aprēķinu dokumentos ir noteicis kā atlaišanas pabalstu, nevis prēmiju, jums ir tiesības, atsaucoties uz vienošanās līgumā noteikto, prasīt precizēt izmaksātas naudas summas nosaukumu.

Atlaišanas pabalsts, kura izmaksu paredz Darba likuma 112. pants, aprēķināms no darbinieka vidējās izpeļņas, ievērojot Darba likuma 75. pantā noteikto vidējās izpeļņas aprēķina kartību.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas