E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20417
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Mājoklis
4
4

Vai vecmāmiņa var pirkt mazmeitai dzīvokli

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. jūnijā, 2020
Līga

Labdien! Ja mazmeita iegādājas dzīvokli, vai vecmāmiņa var būt kā maksātājs?

A
atbild:
08. jūlijā, 2020
Zvērinātu advokātu birojs "Sorainen"
Toms Vilnis, zvērināts advokāts

Jā, mazmeita var iegādāties nekustamo īpašumu, kura pirkuma maksu apmaksā vecāmāte. Šādu darījumu var noformēt vairākus veidos, piemēram:

  • mazmeita paraksta dzīvokļa pirkuma līgumu, vecāmāte pārskaita pirkuma maksu mazmeitai un mazmeita to tālāk pārskaita pārdevējam;
  • mazmeita paraksta dzīvokļa pirkuma līgumu, kurā norādīts, ka pirkuma maksu sedz cita persona – vecāmāte, vecāmāte pārskaita pirkuma maksu pārdevējam;
  • vecāmāte paraksta dzīvokļa pirkuma līgumu, pārskaita pirkuma maksu pārdevējam un pēc tam uzdāvina dzīvokli mazmeitai.

Lai arī šāds darījums nav aizliegts ar likumu, jārēķinās, ka par to var izrādīt interesi banka un Valsts ieņēmumu dienests.

Ja vecāmāte pirkuma maksu vispirms pārskaitīs mazmeitai, bet mazmeita to pārskaitīs pārdevējam, šādu darījumu banka var uztvert kā aizdomīgu vai netipisku un pieprasīt darījumu apliecinošus dokumentus ar paskaidrojumiem. Attiecīgi bankas maksājuma uzdevumā jānorāda konkrēts mērķis un jānodrošinās ar šāda darījuma pamatojošiem dokumentiem (piemēram, dāvinājuma līgumu starp vecomāti un mazmeitu).

Saskaņā ar likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 9. panta pirmās daļas 35. punkta “a” apakšpunktu ar nodokli netiek apliktas dāvanas no fiziskām personām (pilnā apmērā), ja dāvinātāju ar maksātāju saista laulība vai radniecība līdz trešajai pakāpei Civillikuma izpratnē. Minētā norma nav piemērojama, ja dāvanu dāvina saimnieciskās darbības ietvaros. Saskaņā ar Civillikuma 210. pantu radniecības tuvumu starp divām personām taisnā līnijā noteic pēc pakāpju, t. i., dzimšanu, skaita. Ievērojot minēto, mazmeita attiecībā pret vecomāti stāv otrajā radniecības pakāpē un dāvinājumi no vecāsmātes, proti, dzīvokļa pirkuma maksa, nav apliekama ar nodokli.

Taču līdzīgi kā ar banku, Valsts ieņēmumu dienestam ir tiesības pieprasīt šī darījuma apliecinošos dokumentus un paskaidrojumus. Tāpēc drošības labad būtu ieteicams dzīvokļa pirkuma līgumā vai citā dokumentā, kas apliecina, ka dzīvokļa pirkuma cenu sedz vecāmāte, norādīt, ka starp mazmeitu (dzīvokļa pircēju) un vecomāti (dzīvokļa pirkuma maksas maksātāju) pastāv radniecība otrajā pakāpē. Atkarībā no dzīvokļa pirkuma summas iespējams, ka darījums būs jādeklarē Valsts ieņēmumu dienestā. Būtu ieteicams sazināties ar Valsts ieņēmumu dienestu, piemēram, piezvanot uz informatīvo tālruni, un noskaidrot savus pienākumus šādā darījumā.

Darījumu vispiemērotāk varētu noformēt jurists, iepazīstoties ar lietas faktiskajiem apstākļiem. Visērtākais darījuma noformēšanas veids būtu: mazmeita paraksta dzīvokļa pirkuma līgumu, kurā norādīts, ka pirkuma maksu sedz cita persona – vecāmāte, ar kuru mazmeita ir otrajā radniecības pakāpē saskaņā ar Civillikuma 210. pantu, un vecāmāte pārskaita pirkuma maksu pārdevējam.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas