E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19860
Lasīšanai: 3 minūtes

Kā atgūt dzīvojamo piekabi

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. aprīlī, 2020
Agnese

Labdien! Pirms 15 gadiem no uzņēmuma tika nopirkts transportlīdzeklis (dzīvojamā piekabe), bet tas netika pārrakstīts. Tagad ir vēlme piekabi atkārtoti reģistrēt, bet uzņēmums pabeidzis maksātnespējas procesu un likvidēts. Saprotu, ka piekabe atzīta par bezsaimnieka īpašumu un ir piekritīga valstij. Kur jāvēršas, lai to iegādātos, pārrakstītu vai kādā citā veidā sakārtotu dokumentāciju? Valsts ieņēmumu dienesta konsultatīvajā tālrunī īsti neko nevar noskaidrot.

A
atbild:
14. maijā, 2020
Zvērinātu advokātu birojs "Sorainen"
Toms Vilnis, zvērināts advokāts

Lai sniegtu konkrētu atbildi, ir nepieciešams zināt: 1) vai par transportlīdzekļa iegādi bija noslēgts pirkuma līgums un tā oriģināls ir saglabājies; 2) vai jautājuma autors ir veicis samaksu par iegādāto transportlīdzekli un to var pierādīt; 3) vai iegādātais transportlīdzeklis ir nodots jautājuma autoram un atrodas tā valdījumā.

Ja par transportlīdzekļa iegādi ir noslēgts pirkuma līgums, jautājuma autors ir veicis samaksu par tā iegādi un transportlīdzeklis atrodas jautājuma autora valdījumā, tad jautājuma autors ir uzskatāms par transportlīdzekļa īpašnieku neatkarīgi no tā, kas redzams CSDD datubāzē. Lai arī CSDD reģistrē transportlīdzekļu īpašniekus, CSDD datubāzei nav publiskās ticamības statuss – datubāzes ieraksts nevar ne piešķirt, ne atņemt īpašuma tiesības par transportlīdzekli. Transportlīdzekļa īpašnieku CSDD var pārreģistrēt jebkurā brīdī, kamēr ir reģistrētā īpašnieka piekrišana. Šādā gadījumā aicinu sazināties ar CSDD, lai praktiski atrisinātu problēmu.

Ja par transportlīdzekļa iegādi nav noslēgts pirkuma līgums vai jautājuma autors nav veicis samaksu par tā iegādi, vai transportlīdzeklis neatrodas jautājuma autora valdījumā, tad jautājuma autors nav uzskatāms par transportlīdzekļa īpašnieku. Šādā gadījumā transportlīdzekļa īpašnieks ir bijis uzņēmums, bet pēc tā likvidācijas transportlīdzekļa saskaņā ar Civillikuma 417. pantu uzskatāms par bezmantinieka mantu un piekrīt valstij.

Normatīvie akti nenosaka konkrētu bezmantinieka mantas atzīšanas kārtību, un šāds process bez ieinteresētās personas iniciatīvās parasti nenotiek. Šādā gadījumā jautājuma autoram būtu jāvēršas tiesā ar lūgumu par juridiskā fakta konstatēšanu un pēc tam jāsazinās ar CSDD, lai praktiski atrisinātu problēmu.

Katrā ziņā aicinu jautājuma autora konsultēties ar juristu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas