E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19252
Lasīšanai: 2 minūtes

Kas var izmantot servitūta ceļu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. februārī, 2020
Iveta

Man ir jautājums par servitūta ceļu. Ceļu izmanto četras mājas, kas atrodas tālāk aiz mana īpašuma. Man zemesgrāmatā ir ierakstīts servitūta ceļš, kuru izmanto kaimiņi, kas atrodas man blakus, bet pārējie nav norādīti. Tātad, cik noprotu, šo ceļu var izmantot tikai man blakus esošie kaimiņi, vai tā ir?

A
atbild:
24. februārī, 2020
Zvērinātu advokātu birojs "Sorainen"
Toms Vilnis, zvērināts advokāts

Civillikuma 1235. pants paredz, ka servitūta tiesība rodas ar tās ierakstīšanu kā valdošā, tā arī kalpojošā nekustamā īpašuma zemesgrāmatā. Tātad ceļa servitūtu var izlietot tikai tie kaimiņi, kuru nekustamā īpašuma zemesgrāmatā ir ierakstītas ceļa servitūta tiesības.

Pārējo kaimiņu, kuru nekustamā īpašuma zemesgrāmatā nav ierakstītas ceļa servitūta tiesības, rīcība jāvērtē atbilstoši lietas faktiskajiem apstākļiem. Ja kādam no šādiem kaimiņiem ir nodibinātas ceļa servitūta tiesības, piemēram, ar likumu, tiesas spriedumu, līgumu vai testamentu (Civillikuma 1231. pants), bet servitūts vēl nav ierakstīts zemesgrāmatā, tad šādam kaimiņam ir tiesības prasīt servitūta tiesības ierakstīšanu zemesgrāmatā arī caur tiesu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 68 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas