E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20408
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Ko nedrīkst ievietot sūtījumā, kuru paredzēts nogādāt ieslodzījuma vietā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. jūnijā, 2020
Ilona

Labdien! Mans brālis sēž cietumā. Esmu viņam jau sūtījusi sūtījumus pa pastu. Pēdējā reizē viņš lūdza paņemt no cilvēkiem paku viņa draugam kamerā. Paņēmu un aizsūtīju ar savu pasi un vārdu. Izrādījās, ka pakā bija kādas tabletes. Nezinu, kādas un cik daudz. Pašreiz notiek to ekspertīze. Ja tur bija narkotikas vai psihotropās vielas, kas man draud? Man nav bijušas nekādas problēmas ar likumu. Esmu 2. grupas invalīde, man ir psihiska slimība. Esmu 31 gadu veca. Lūdzu ātrāku atbildi, jo izturēt neziņu ir pārāk smagi.

A
atbild:
15. jūnijā, 2020
Olga Lauva
juriste

Saskaņā ar 2006. gada 30. maija Ministru kabineta noteikumu Nr. 423 “Brīvības atņemšanas iestādes iekšējās kārtības noteikumi” (turpmāk – Noteikumi) 57. punktu no sūtījuma izņemtās mantas, izstrādājumus un vielas, kas brīvības atņemšanas iestādē pienesumos un sūtījumos ir aizliegtas, pieņem glabāšanā un par to paziņo nosūtītājam. Ja nosūtītājs triju mēnešu laikā šīs mantas no brīvības atņemšanas iestādes noliktavas nav izņēmis, sastāda aktu par to iznīcināšanu un izņemtās mantas, izstrādājumus un vielas iznīcina.

Saskaņā ar noteikumu 59. punktu, ja no sūtījuma ir izņemti priekšmeti, kurus notiesātais varētu izmantot noziedzīgos nolūkos, kā arī pārtikas produkti, kuri ātri bojājas, brīvības atņemšanas iestādes administrācija sastāda aktu par to izņemšanu un iznīcināšanu un minētos priekšmetus iznīcina. Ja sūtījumā atklāj ieročus, narkotiskās, psihotropās vai nezināmas izcelsmes vielas vai zāles, tiek veiktas neatliekamās izmeklēšanas darbības. Pēc tam materiālus nodod pēc piekritības.

Saskaņā ar Narkotisko un psihotropo vielu un zāļu, kā arī prekursoru likumīgās aprites likuma 53. pantu administratīvā pārkāpuma procesu par šā likuma 46., 48., 49. un 52. pantā minētajiem pārkāpumiem veic Valsts policija.

Savukārt Administratīvo pārkāpumu kodeksa 46. pantā atkarībā no pārkāpuma smaguma ir norādīti administratīvie sodi.

Tāpat jānorāda, ka personu, kura labprātīgi nodevusi tās rīcībā nelielā apmērā esošās narkotiskās un psihotropās vielas, kā arī vielas, kuras var tikt izmantotas narkotisko vai psihotropo vielu nelikumīgai izgatavošanai (prekursorus), ko tā bija iegādājusies vai glabājusi bez nolūka realizēt, vai kura labprātīgi nodevusi tās rīcībā esošas jaunas psihoaktīvas vielas vai tās saturošus izstrādājumus, kuru aprite ir aizliegta vai ierobežota, ko tā bija iegādājusies, glabājusi, pārvadājusi vai pārsūtījusi bez nolūka realizēt, vai arī labprātīgi vērsusies ārstniecības iestādē pēc medicīniskās palīdzības sakarā ar narkotisko vai psihotropo vielu vai jaunu psihoaktīvu vielu vai tās saturošu izstrādājumu, kuru aprite ir aizliegta vai ierobežota, neatļautu lietošanu, atbrīvo no administratīvās atbildības par minētā panta pirmajā, otrajā un ceturtajā punktā paredzētajām darbībām.

Nelikumīgā apritē esošu narkotisko un psihotropo vielu, kā arī vielu, kuras var tikt izmantotas narkotisko un psihotropo vielu nelikumīgai izgatavošanai (prekursoru), apmērs, līdz kuram daudzumi atzīstami par nelieliem, noteikts likuma “Par Krimināllikuma spēkā stāšanās un piemērošanas kārtību” 2. pielikumā.

Nobeigumā jānorāda, ka Krimināllikuma 254. pants paredz personas atbrīvošanu no kriminālatbildības par narkotisko un psihotropo vielu iegādāšanos, glabāšanu, pārvadāšanu un pārsūtīšanu, ja persona labprātīgi ir nodevusi narkotiskās, psihotropās, jaunas psihoaktīvās vielas vai tās saturošus izstrādājumus, kuru aprite ir aizliegta vai ierobežota, vai labprātīgi paziņojusi par to iegādāšanos, glabāšanu, pārvadāšanu vai pārsūtīšanu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas