E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20367
Lasīšanai: 2 minūtes

Kādus ienākumus ņem vērā, nosakot vidējo iemaksu algu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. jūnijā, 2020
Lilija

Labdien! Man novembrī sākas dekrēta atvaļinājums. Vai tad, ja vasarā izmantošu savu ikgadējo atvaļinājumu, man sanāks mazāka māmiņalga nekā tajā gadījumā, ja es aizietu atvaļinājumā pirms dekrēta? Jo vidējās apdrošināšanas iemaksu algu aprēķina par 12 kalendāra mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša. Tātad arī slimības lapu ņemt nav izdevīgi. Lūdzu, paskaidrojiet, vai būs ieguvumi vai zaudējumi ģimenes budžetam.

A
atbild:
25. jūnijā, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Piešķirot darbiniekam ikgadējo atvaļinājumu, atvaļinājuma naudas aprēķinu veic pēc darbinieka faktiskās vidējās izpeļņas. No atvaļinājuma naudas arī tiek veiktas valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas. Un atvaļinājuma periods arī ietilpst 12 mēnešu periodā, pēc kura nosaka vidējo iemaksu algu.

Savukārt darbnespējas laiks tiek izslēgts no vidējās iemaksu algas noteikšanas 12 mēnešu perioda. Vidējo iemaksu algu rēķina no tā perioda, kurā gūti darba ienākumi.

Darbnespējas lapu cilvēkam izsniedz tad, ja viņš ir slims, tā ka nav iespējams sniegt kādu tiesību aktu normās balstītu pamatojumu tam, vai slimības lapu ņemt ir neizdevīgi vai izdevīgi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 56 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas