E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20339
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Reģistri
1
1

Latvijā pagaidām nav Indijas vēstniecības

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. jūnijā, 2020
Viktorija

Vai pilsonim no Indijas, kurš ir mans topošais vīrs, pēc kāzām Latvijā ir jādodas atpakaļ uz Indiju, lai nokārtotu uzturēšanās atļauju? Vai arī to ir iespējams nokārtot tepat Latvijā?

A
atbild:
25. jūnijā, 2020
Linda Ņikona
LV portāls

Atbilstoši Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) mājaslapā norādītajai informācijai, lai saņemtu uzturēšanās atļauju Latvijas Republikā sakarā ar ģimenes apvienošanu kā Latvijas pilsoņa, nepilsoņa vai pastāvīgās uzturēšanās atļauju saņēmuša ārvalstnieka laulātais, jādodas uz PMLP un jāuzrāda Latvijas Republikā atzīts derīgs ceļošanas dokuments, kā arī jāiesniedz šādi dokumenti:

  • noteikta parauga anketa uzturēšanās atļaujas pieprasīšanai;
  • fotogrāfija;
  • pilsonības vai mītnes zemes, ja ārzemnieks tajā uzturējies ilgāk par 12 mēnešiem, kompetentas iestādes izsniegta izziņa par sodāmību (to var pieprasīt vai nu klātienē Indijas kompetentajā iestādē vai Indijas vēstniecībā);
  • dokuments, kas apliecina nepieciešamo iztikas nodrošinājumu;
  • maksājuma dokuments, kas apliecina valsts nodevas samaksu;
  • laulību apliecinošs dokuments.

Latvijā pagaidām nav atvērta Indijas vēstniecība. Latvijas vēstniecības Indijā (Ņūdeli) atvēršana notika 2014. gadā, un Ārlietu ministrija 2020. gada sākumā ir paudusi cerību, ka Indija tuvākajā laikā arī Rīgā varētu atvērt savu vēstniecību. Līdz ar to šobrīd tuvākā Indijas vēstniecība Latvijai atrodas Stokholmā (Zviedrijā).

Pirms iepriekš minēto dokumentu iesniegšanas uzaicinātājam (jums kā Indijas pilsoņa sievai) PMLP jāapstiprina izsaukums. Sīkāku informāciju par izsaukumu var meklēt PMLP mājaslapā. Jūs kā uzaicinātājs (fiziska persona) varat vērsties jebkurā PMLP teritoriālajā nodaļā, kurā, noformējot izsaukumu, būs:

  • jāuzrāda personu apliecinošs dokuments (ja izsaukumu noformē laulātajam, uzaicinātājs iesniedz sava personu apliecinoša dokumenta kopiju, uzrādot oriģinālu);
  • jāsniedz informācija par savu tālruņa numuru vai cita informācija (piemēram, elektroniskā pasta adrese), kas nodrošina saziņas iespējas;
  • jāsniedz ziņas par ārzemnieku: vārds (vārdi) un uzvārds latīņalfabētiskajā rakstībā, kā norādīts ārzemnieka ceļošanas dokumentā, valstiskā piederība; dzimums; dzimšanas datums; dzimšanas vieta; dzīvesvietas adrese ārzemēs; paredzamā uzturēšanās vieta Latvijas Republikā; uzturēšanās mērķis un laiks Latvijas Republikā;
  • jāsamaksā valsts nodeva.

PMLP amatpersona lēmumu par izsaukuma apstiprināšanu pieņem divu darbdienu laikā pēc izsaukuma apstiprināšanai nepieciešamo dokumentu iesniegšanas. Ja lēmuma pieņemšanai nepieciešama papildu pārbaude, amatpersona par to informē uzaicinātāju un lēmumu pieņem 10 darbdienu laikā.

Jūsu laulātajam tāpat ir tiesības vērsties Latvijas vēstniecībā Ņūdeli un iesniegt dokumentus termiņuzturēšanās atļaujas pieprasīšanai uz vienu gadu. Beidzoties šim termiņam, var pieprasīt termiņuzturēšanās atļauju uz četriem gadiem, bet pēc tam – pastāvīgās uzturēšanās atļauju.

Proti, atbilstoši Imigrācijas likuma 25. panta pirmajai daļai ārzemnieks, kurš ir Latvijas pilsoņa vai Latvijas nepilsoņa laulātais, ir tiesīgs pieprasīt:

  • pirmo reizi iesniedzot dokumentus – termiņuzturēšanās atļauju uz vienu gadu;
  • otro reizi iesniedzot dokumentus – termiņuzturēšanās atļauju uz četriem gadiem;
  • trešo reizi iesniedzot dokumentus – pastāvīgās uzturēšanās atļauju.

Kā norādīts Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes mājaslapā (PMLP), termiņuzturēšanās atļauja ir dokuments, kas dod tiesības ārvalstniekam uzturēties Latvijā noteiktu laiku, pastāvīgās uzturēšanās atļauja – pastāvīgi.

Latvijas vēstniecībā Ņūdeli iesniegtie dokumenti tiek nosūtīti PMLP, kas tos izskata 30 dienu laikā.

Tas gan nenozīmē, ka iepriekš norādītajā termiņā PMLP vienmēr tiek pieņemts pozitīvs lēmums. Proti, ja nepieciešami papildu dokumenti vai papildu informācijas noskaidrošana, izskatīšanas termiņu var pagarināt līdz četriem mēnešiem. Kad pieņemts pozitīvs lēmums, vēstniecībā jāsaņem ilgtermiņa vīza, lai varētu ieceļot Latvijā un vērsties PMLP uzturēšanās atļaujas kartes noformēšanai.

Nepieciešamības gadījumā visprecīzāko informāciju jūs varat saņemt Latvijas vēstniecībā Indijā (kontaktinformāciju var meklēt šeit) vai PMLP (kontaktinformāciju var meklēt šeit).

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas