E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4710
Lasīšanai: 2 minūtes
6
6

Par veca cilvēka aprūpi

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
30. jūnijā, 2014
Sanita S.

Vēlos ņemt apgādībā/aizbildniecībā tanti (vecmāmiņas māsu, kurai nav citu radinieku), kas tam ir nepieciešams un kādi ir noteikumi, to darot?

A
atbild:
03. jūlijā, 2014
Edīte Brikmane
LV portāls

Lai varētu sniegt atbildi uz Jūsu jautājumu, ir nepieciešama precīzāka informācija, kādi ir apstākļi un ko tieši vēlaties darīt. 

Piemēram, ja vecajam cilvēkam vienkārši ir nepieciešama aprūpe un Jūs esat gatava nodrošināt viņai šo aprūpi, bet vēlaties noslēgt oficiālu līgumu un par paveikto darbu pretī saņemt samaksu, vajadzētu konsultēties ar juristu, kas specializējas līdzīgu līgumu sastādīšanā. 

Pastāv iespēja noslēgt t.s. uztura līgumu. Ja vecajam cilvēkam pieder kāds īpašums, noslēdzot uztura vai dāvinājuma līgumu, īpašuma tiesības uz īpašumu pāriet uz personu, kas apņemas gādāt par vecā cilvēka aprūpi līdz mūža galam. Šādā gadījumā ir jāvēršas pie zvērināta notāra. Vairāk informācijas par to, kas ir uztura līgums un kas ir jāņem vērā, tādu noslēdzot, lasiet LV portāla publikācijā  „Uztura līgums: kas jāņem vērā to noslēdzot”. 

Savukārt, ja cilvēkam ir funkcionāli traucējumi, kuru dēļ tas neizprot savas rīcības sekas, varētu būt jautājums par aizgādnību. Saskaņā ar Civilprocesa likumu rīcībspējas ierobežojumus un to apjomu nosaka tiesa. Aizgādņus pār pilngadīgajiem pēc tiesas sprieduma ieceļ attiecīgā bāriņtiesa, kurai pirmajā kārtā par aizgādni ir jāieceļ aizgādnībā nododamā laulātais vai kāds no tuvākajiem radiniekiem. Ar jautājumiem par aizgādnības noformēšanu varat vērsties bāriņtiesā.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas