E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20336
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Kā rēķina bērna kopšanas pabalstus

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. jūnijā, 2020
Mila

Labdien! Šobrīd atrodos bērna kopšanas atvaļinājumā, ar 1. jūliju atsākšu strādāt. Šobrīd gaidu otru bērnu, pirmsdzemdību atvaļinājums sāksies aptuveni oktobra beigās/novembra sākumā (sanāks nostrādāt 4 mēnešus). Kā tiks aprēķināts bērnu kopšanas pabalsts?

A
atbild:
15. jūnijā, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Bērna kopšanas pabalsts ir viens no maksājumiem, un tas ir visiem vienāds – 171 eiro mēnesī līdz bērna pusotra gada vecumam. Šī pabalsta apmērs nav atkarīgs no algas.

Maternitātes pabalstu aprēķina no vidējās iemaksu algas (tā ir bruto alga, no kuras tiek maksātas valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas) 12 mēnešu periodā, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, kurā izsniegta darbnespējas lapa B sakarā ar grūtniecību.

Ja šajā 12 kalendāro mēnešu periodā, par kuru aprēķināma vidējā iemaksu alga, daļu būsiet atradusies ar bērna dzimšanu un kopšanu saistītajos atvaļinājumos, bet daļu būsit strādājusi, tad vidējo apdrošināšanas iemaksu algu aprēķinās no tiem ienākumiem, kuri ir gūti strādājot, jo no aprēķina tiek izslēgtas grūtniecības, dzemdību un bērna kopšanas atvaļinājuma dienas, kā arī pārejošas darbnespējas dienas, ja tādas ir bijušas.

Maternitātes pabalsts ir 80% no vidējās iemaksu algas.

Vidējo iemaksu algu arī vecāku pabalstam aprēķina līdzīgi – par 12 kalendāro mēnešu periodu, šo periodu beidzot divus mēnešus pirms mēneša, no kura piešķirts vecāku pabalsts.

Vecāku pabalsta saņemšanas ilgumu var izvēlēties, no tā atkarīgs pabalsta apmērs:

  • līdz bērna 1 gada vecuma sasniegšanai – 60% apmērā no pabalsta saņēmēja vidējās iemaksu algas vai
  • līdz bērna pusotra gada vecumam – 43,75% apmērā no pabalsta saņēmēja vidējās iemaksu algas.

Ja māmiņai, kopjot bērnu vecumā līdz trim gadiem, piedzimst nākamais bērns, aprēķina vecāku pabalstu par jaundzimušo bērnu un šī pabalsta apmēru salīdzina ar pabalstu, kāds bija piešķirts par iepriekšējo bērnu. Vecāku pabalstu piešķir ne mazākā apmērā kā par iepriekšējo bērnu (atbilstoši izvēlētajam pabalsta saņemšanas ilgumam).

Par visiem pabalstiem vecākiem informācija vienkopus ir atrodama Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras mājaslapā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas