E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20295
Lasīšanai: 5 minūtes
7
7

Kas jāņem vērā, ja tiek plānots atvērt interneta veikalu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. jūnijā, 2020
Olga

Labdien! Es vēlos atvērt savu interneta veikalu. Man ir daži jautājumi. Es esmu Latvijas pilsone, man te ir pastāvīgs darbs, bet produkciju plānoju pārdot citās valstīs. Vai man jāreģistrējas kā pašnodarbinātajai? Vai interneta veikals jāreģistrē Latvijā (neplānoju pārdot Latvijā)? Ja jā, tad kā to var izdarīt? Ja tomēr jāreģistrē, kā tiks rēķināti un maksāti nodokļi? Vai man var palikt mans privātais bankas konts, vai ir jāreģistrē jauns bankas konts speciāli interneta veikalam? Vai ir jāreģistrē bankas konts citā valstī?

A
atbild:
11. jūnijā, 2020
Valsts ieņēmumu dienests
Evita Teice-Mamaja, Sabiedrisko attiecību daļas galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste

Par fiziskās personas (Latvijas rezidenta) saimniecisko darbību ir uzskatāma jebkura darbība, kas vērsta uz preču ražošanu, darbu izpildi, tirdzniecību un pakalpojumu sniegšanu par atlīdzību.

Fiziskās personas darbība kvalificējama kā saimnieciskā darbība, ja tā atbilst vienam no šādiem kritērijiem:

1) darījumu regularitāte un sistemātiskums (trīs un vairāk darījumi taksācijas periodā vai pieci un vairāk darījumi trijos taksācijas periodos);

2) ieņēmumi no darījuma pārsniedz 14 229 un vairāk eiro taksācijas gadā, izņemot ienākumus no personīgā īpašuma atsavināšanas;

3) darbības ekonomiskā būtība vai personas īpašumā esošo lietu apjoms norāda uz sistemātisku darbību ar mērķi gūt atlīdzību.

Tādējādi fiziskās personas ienākumu gūšana no produkcijas pārdošanas ārvalstīs, izmantojot pārdošanas platformas internetā, uzskatāma par saimniecisko darbību un pirms tās uzsākšanas ir jāreģistrējas Valsts ieņēmumu dienestā saimnieciskās darbības veicēja statusā.

Ienākumu no saimnieciskās darbības noteic kā ieņēmumu un ar to gūšanu saistīto izdevumu starpību. Ar saimniecisko darbību saistītos izdevumus piemēro apmērā, kas nepārsniedz 80% no kopējiem saimnieciskās darbības ieņēmumiem. Ierobežojumu izdevumu atskaitīšanai 80% apmērā piemēro gada ienākumu deklarācijā.

Izdevumu ierobežojumu (80% apmērā) attiecībā uz izdevumiem nepiemēro:

  • par pirmo gadu, kurā reģistrēta saimnieciskā darbība, un par nākamo gadu;
  • par gadu, kurā ir izbeigta saimnieciskā darbība vai pabeigts likvidācijas process.

Nodokli aprēķina par gadu, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju nākamajā gadā no 1. marta līdz 1. jūnijam, bet, ja kopējie ienākumi gadā pārsniedz 62 800 eiro, – no 1. aprīļa līdz 1. jūlijam. 

Ienākumam piemēro progresīvo iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmi.

Ja ienākumi no saimnieciskās darbības nav gūti vai nodoklis no saimnieciskās darbības ienākuma nepārsniedz 50 eiro, līdz 16. jūnijam iemaksā budžetā minimālo nodokli 50 eiro apmērā.

Minimālais nodoklis 50 eiro nav jāmaksā:

  • ja konkrētajā gadā ir veikti iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksājumi vai valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas par darbiniekiem; 
  • ja konkrētajā gadā veiktas valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas par sevi kā pašnodarbinātu personu;
  • par pirmo gadu, kurā ir veikta saimnieciskās darbības reģistrācija un par nākamo gadu; 
  • par gadu, kurā ir izbeigta saimnieciskā darbība.

Fiziskā persona, kura ir reģistrējusies kā saimnieciskās darbības veicēja, ir pašnodarbinātais.

Ja pašnodarbinātā ienākumi no saimnieciskās darbības mēnesī sasniedz vai pārsniedz minimālās algas apmēru (430 eiro), tad par šo mēnesi veic obligātās iemaksas no summas, kas nav mazāka par minimālo algu (430 eiro), vai no brīvi izvēlētas lielākas summas.

Papildus veic iemaksas pensiju apdrošināšanai 5% apmērā no mēneša faktisko ienākumu un obligāto iemaksu objekta starpības.

Ja ienākumi mēnesī nesasniedz minimālās algas apmēru (430 eiro), par šo mēnesi veic tikai iemaksas pensiju apdrošināšanai 5% apmērā no faktiskajiem saimnieciskās darbības ienākumiem.

Ja ienākumi gadā nesasniedz 50 eiro, obligātās iemaksas (arī iemaksas 5% apmērā pensiju apdrošināšanai) neveic.

! Plašāka informācija par saimnieciskās darbības reģistrēšanu un nodokļu maksāšanas iespējām ir pieejama VID mājaslapas sadaļās “Saimnieciskās darbības veicējiem”: https://www.vid.gov.lv/lv/saimnieciskas-darbibas-veiceji un https://www.vid.gov.lv/lv/pirmie-soli-toposajiem-uznemejiem. 

Aizpildot pieteikumu “Nodokļu maksātāja (fiziskas personas) reģistrācijas lapa”, tiek norādītas ziņas par saimnieciskās darbības norēķinu kontiem Latvijas Republikas un ārvalstu kredītiestādēs. Nodokļu normatīvie akti nereglamentē, ka fiziskā persona saimnieciskās darbības veikšanā norāda privāto norēķinu kontu, kuru izmanto gan norēķiniem saimniecisko darījumu nodrošināšanai, gan ārpus saimnieciskās darbības izdarītiem norēķiniem.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 53 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas